Як вчасно розпізнати ознаки хвороби Альцгеймера

23 Вересня 2022, 11:55
Як вчасно розпізнати ознаки хвороби Альцгеймера 1642
Як вчасно розпізнати ознаки хвороби Альцгеймера

Понад 50 мільйонів людей у світі мають деменцію (розлад, що характеризується зниженням розумових функцій). 

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2030-го кількість випадків деменції зросте до 82 мільйонів, а до 2050-го — до 152 мільйонів. У 60 – 70% випадків деменцію спричиняє хвороба Альцгеймера, повідомляють на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

До Всесвітнього дня поширення інформації про цю хворобу розповідаємо – що  це за захворювання, якими є його ознаки та як можна запобігти його розвитку.

Хвороба Альцгеймера — це захворювання, що прогресує. Воно починається з поступового погіршення пам’яті та розумових здібностей і може призводити до повної втрати здатності до самообслуговування, а також комунікації, а отже — до соціальної дезадаптації. У процесі прогресування хвороби Альцгеймера уражаються структури головного мозку, що призводить до порушення функцій психіки: довготривалої пам’яті, мислення та мовлення.

Вчені не знають достеменно, що саме спричиняє хворобу Альцгеймера. Ймовірно, є чинники, що підвищують ризик її виникнення: вік (найвідоміший чинник) та сімейний анамнез (дослідники припускають, що генетика теж може зіграти певну роль у розвитку хвороби Альцгеймера). Зменшити ризик виникнення хвороби Альцгеймера, ймовірно, допомагає здоровий спосіб життя. Дослідники також вивчають – чи можуть впливати на розвиток хвороби Альцгеймера рівень освіти, особливості харчування та стан навколишнього середовища.

Зміни в мозку можуть розпочатися за кілька років до появи перших симптомів. Утім, є ознаки, на які важливо звернути увагу і звернутися до лікаря. Це, зокрема:

  • дезорієнтація в часі та просторі;
  • труднощі у виконанні повсякденної роботи;
  • повторення однотипних запитань та постійне уточнення вже відомої інформації;
  • складності в процесі ведення діалогу та порушення мовлення (логічності, послідовності);
  • проблеми в запам’ятовуванні розташування речей;
  • проблеми з підрахунком;
  • різкі зміни настрою та поведінки;

Терапії для подолання деменції і хвороби Альцгеймера як однієї з найпоширеніших форм немає. Лікарські засоби перебувають на різних стадіях клінічних випробувань. Основна форма допомоги людям із хворобою Альцгеймера — вчасна діагностика та турбота близьких.

Якщо ви запідозрили у своєї близької людини перші прояви хвороби Альцгеймера або ж порушення розумової діяльності, зверніться по медичну допомогу.

Причини розвитку деменції невідомі, але є загальні поради щодо її профілактики:

  • Ведіть здоровий спосіб життя та відмовтеся від шкідливих звичок.
  • Вчасно лікуйте зуби й не допускайте хвороб ясен — бактерії Porphyromonas gingivalis ймовірно можуть бути причиною хвороби Альцгеймера.
  • Контролюйте артеріальний тиск, зменште споживання солі, цукру та підтримуйте здорову вагу.
  • Тренуйте мозок та розвивайте пам’ять — читайте, розв’язуйте кросворди, вивчайте вірші.
  • Більше спілкуйтеся. Спілкування — це активна розумова діяльність, зокрема, концентрація уваги та стимуляція пам’яті.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024