Україна вивчила досвід Бельгії у реформуванні системи охорони психічного здоров’я

21 Вересня 2022, 11:28
Україна вивчила досвід Бельгії у реформуванні системи охорони психічного здоров’я 451
Україна вивчила досвід Бельгії у реформуванні системи охорони психічного здоров’я

За попередніми прогнозами Міністерства охорони здоров'я України, через вплив війни (прямий чи опосередкований) психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. 

Для збереження психологічного ресурсу, без якого майбутнє відновлення та відбудова країни неможливі, за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської була започаткована та активно впроваджується Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, йдеться на сайті МОЗ.

У нас немає часу на експерименти й помилки, адже вже зараз українці потребують і надалі ще більше потребуватимуть психологічної допомоги. Для того, щоб створити ефективну програму психосоціальної підтримки, Україна вивчає досвід інших країн у сфері надання психологічної допомоги, щоб впровадити найкращі з них.

Нещодавно українська делегація відвідала Бельгію, де ознайомилася з бельгійською практикою реформування системи охорони психічного здоров’я. 

«Відновлення психологічного ресурсу кожного українця та українки вимагає кропіткої роботи і розуміння тих змін, які відбуваються у суспільстві. Під час візиту до Бельгії ми мали можливість заглибитись в досвід успішних моделей послуг і сервісів як для дорослих, так і для дітей у сфері психічного здоров'я. Реформування тут розпочали поетапно. Одними з ключових кроків були деінституалізація, тобто переведення частини послуг стаціонарних закладів до мобільних мультидисциплінарних команд з надання психіатричної допомоги, розвиток мережі інтегрованих послуг у громадах та впровадження моделі первинної медичної допомоги, що зосереджується на профілактиці, ранньому втручанні та виявленні, – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. – Нині цей досвід є надзвичайно важливим для України. Саме тому він обов’язково буде врахований у створенні системи відновлення та збереження психічного здоров’я в Україні».

В основі бельгійської реформи стоять багатосекторальні Мережі на регіональному рівні. Це неформальне об'єднання послуг і сервісів із психічного здоров'я, які надаються державним і недержавним сектором у межах обраної географічної області. Керує процесом координатор, який поєднує різні державні структури з різних секторів (соціальні послуги, охорона здоров'я, поліція тощо) і проєкти неурядових організацій.

До структури надання послуг і сервісів із психічного здоров’я входять: заклади спеціалізованої допомоги; мобільні мультидисциплінарні команди, які обслуговують пацієнтів, що мають хронічні психічні розлади і потребують тривалої підтримки, а також надають екстрену допомогу пацієнтам у гострих та кризових станах.

Також до бельгійської системи належить психологічна та психосоціальна допомога у громаді. Це центри психічного здоров’я, де послуги надають психологи і психіатри, та центри загального соціального забезпечення, у яких надаються послуги із психосоціальної підтримки.

На рівні первинної медичної допомоги велика роль відведена сімейним лікарям, психологам, соціальним службам та ін. Адже саме вони мають змогу першими сконтактувати з людиною та оцінити ситуацію. Важливо, що сімейні лікарі у Бельгії повинні мати підготовку для надання базової психологічної допомоги, тому пацієнти часто можуть отримати від них необхідну підтримку. Також для сімейних лікарів діє лінія інформаційної підтримки, де вони можуть телефоном отримати консультацію психіатра щодо конкретних випадків своїх пацієнтів.

«Під час реформи розпочалося переформатування системи з такої, яка базується на медичних закладах, до надання послуг у громаді. Одне з рішень, яке ми ухвалили чи не найпершим – мобільні мультидисциплінарні команди як альтернатива ліжкам у психіатричних лікарнях. Я сподіваюсь, що ви зможете критично осмислити наш досвід. І, що стосується реформи, я думаю, що ви можете піти швидше, ніж це робили ми. Єдиний шлях перемогти у війні – це солідарність на всіх рівнях і у всіх процесах», – зазначив міністр із соціальних питань та охорони здоров’я Королівства Бельгія Франк Ванденбрук. 

В Україні вже 500 сімейних лікарів пройшли навчання за програмою mhGAP. Це програма ВООЗ щодо дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я, метою якої є збільшення доступу до послуг коштом підсилення первинної ланки надання медичної допомоги. Навчання українських сімейних лікарів за цією програмою триває.

З 2021 року за програмою медичних гарантій в Україні психіатричну допомогу також надають мобільні мультидисциплінарні команди. У 2022 році вже 87 таких команд надають людиноцентричну та орієнтовану на відновлення допомогу людям із тяжкими (хронічними) психічними розладами.

На сьогодні багато країн готові надавати допомогу Україні та ділитися неоціненним досвідом. Українські фахівці вивчатимуть його й прийматимуть найкращі моделі й кроки, які працюватимуть в українських реаліях. При цьому враховується унікальність ситуації в країні, умови, в яких доводиться впроваджувати зміни й нові послуги. Це означає, що Україна напрацьовуватиме свій особливий автентичний сценарій – і вже зараз за цим процесом спостерігають інші країни. 

«Ми розглядаємо співпрацю з українською стороною як двостороннє навчання. Я сподіваюсь, що під час візиту ви багато чого дізнаєтеся від нас, але ми також хочемо і плануємо дізнатися багато чого від вас, особливо що стосується теми відповідей на наслідки війни», – зазначив з цього приводу Франк Ванденбрук. 

Заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак підкреслила, що зараз досвід реформування системи охорони психічного здоров’я та подальша координація дій з міжнародними партнерами є потужним механізмом у протидії руйнівним наслідкам цієї війни. Українська сторона висловлює вдячність за таку справжню і суттєву допомогу. 

Нагадаємо, що робочий візит української делегації організовано у межах українсько-бельгійської співпраці з питань психічного здоров’я, започаткованої цього року під час зустрічі першої леді України Олени Зеленської та королеви Бельгії Матильди, яка відбулася за співпраці директора Європейського регіонального бюро ВООЗ доктора Ганса Клюге.

До складу української делегації від Міністерства охорони здоров’я увійшли заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, керівник експертної групи з охорони психічного здоров’я Яна Українська та директор департаменту охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації Олена Єфіменко.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024