Як розпізнати лімфому

18 Вересня 2022, 10:22
Як розпізнати лімфому 519
Як розпізнати лімфому

Лімфома – це злоякісне пухлинне захворювання лімфатичної системи. Захворювання може виникнути в будь-якому віці та прогресувати з плином часу. 

Але раннє виявлення лімфоми та доступ до необхідного лікування дозволяють людині одужати, йдеться на сайті Національної служби здоров'я України. 

Лікування та діагностика лімфоми в Україні покриваються Програмою медичних гарантій. НСЗУ оплачує лікування лімфоми в межах пакета «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями». 

Всього в Україні 65 медзакладів мають договір на лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах.  З початку року допомогу отримали майже 19 тисяч пацієнтів. За їх лікування НСЗУ виплатила лікарням понад 1,1 млрд  гривень.

В межах пакета «Лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями» найбільша кількість пацієнтів у 2022 році за даними ЕСОЗ припадає на місто Київ – 2 154, Дніпропетровську обл – 2 121, Львівську та Вінницьку області – понад 1300, Черкаську – 1 077

Як розпізнати лімфому?

Первинними симптомами захворювання є: безболісне збільшення лімфовузлів, нічна пітливість, різка втрата ваги, підвищення температури тіла без очевидної на то причини, втомлюваність, кашель.

Якщо у вас чи у вашої дитини виникли такі симптоми, ви маєте в першу чергу звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію. У випадку підозри на лімфому, лікар випише направлення до медзакладу,  в якому надають спеціалізовану медичну допомогу з діагностики та лікування онкологічних захворювань.

З 1 січня до 31 серпня 2022 року лікарі виписали для 59 тисячі пацієнтів майже 99,5 тисяч електронних направлень на консультації до гематологів; для 19 230 пацієнтів виписали понад 30 тис. е-направлень на консультації до дитячих гематологів. 

З направленням можна звернутися в будь-яку лікарню, яка має договір з НСЗУ.  Знайти такі лікарні допоможе оператор контакт –центру за номером 16-77.

Що включено в безоплатну допомогу пацієнту з онкозахворюванням?

- інструментальна та лабораторна  діагностика;
- проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
- проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
- лікарські засоби з Національного переліку;
- медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
- психологічна підтримка.

Додатково пацієнт може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024