Що входить в безоплатну допомогу при інфарктах та інсультах

15 Вересня 2022, 14:18
Що входить в безоплатну допомогу при інфарктах та інсультах 1494
Що входить в безоплатну допомогу при інфарктах та інсультах

Під час гострого інфаркту міокарда або гострого мозкового інсульту важливо якнайшвидше надати людині медичну допомогу. 

Від цього залежить її життя. Медична допомога при інфарктах та інсультах безоплатна і надається усім пацієнтам, незалежно від того, чи укладена декларація про вибір лікаря, повідомляють на сайті НСЗУ. 

У цьому роз’ясненні розповідаємо, що робити в разі інфаркту та інсульту та яку саме допомогу мають надати медичні заклади за Програмою медичних гарантій.

Якщо у людини поруч з вами симптоми гострого інфаркту міокарда або гострого мозкового інсульту, передусім потрібно викликати бригаду екстреної допомоги за єдиним номером 103.

– Типові симптоми гострого інфаркту міокарда - це біль, що давить; відчувається за грудиною та часто віддає в нижню щелепу, спину, ліву руку, лопатку; не проходить після відпочинку і прийому нітрогліцерину.

– Типові симптоми гострого мозкового інсульту - це раптова слабкість, оніміння, параліч половини тіла або обличчя, руки, ноги, інтенсивний головний біль, порушення чіткості зору або мовлення, запаморочення, втрата координації рухів, нудота.
Диспетчеру потрібно назвати всі симптоми, інформацію про пацієнта, точну адресу та підготуватись до приїзду швидкої. 
Бригада екстерної медичної допомоги доставить пацієнта в медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на пакет «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда» або «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». Саме у таких закладах є все необхідне для лікування – фахівці, обладнання тощо. Тому важливо, щоб пацієнти потрапили саме туди, де їм зможуть надати якісну допомогу.

– До переліку безоплатних послуг при гострому інфаркті входять первинний огляд пацієнта, екстрене визначення основних біохімічних показників і специфічних тестів крові, все необхідне для проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця і відновлення кровотоку по інфаркт-залежній артерії, стентування за потреби, лабораторні та інструментальні дослідження у цілодобовому режимі. Зокрема, це ангіографічне дослідження коронарних судин, ЕКГ, ехокардіографія, рентгенологічне дослідження органів грудної клітки та інші дослідження відповідно до потреб пацієнта. 

– До безоплатної допомоги при гострому мозковому інсульті входить первинний огляд пацієнта невропатологом або нейрохірургом, який має відповідну підготовку, проведення нейровізуалізації із забезпеченням анестезії не пізніше ніж протягом 60 хвилин з моменту госпіталізації, проведення системної тромболітичної терапії при ішемічному інсульті, а також лабораторні та інструментальні дослідження у цілодобовому режимі. Програма медичних гарантій також покриває ендоваскулярні нейроінтервенційні втручання та нейрохірургічні втручання, якщо цього потребує стан пацієнта.

Також пацієнти з інсультом мають отримати безоплатно лабораторний та нейровізуалізаційний контроль після проведення системної тромболітичної терапії.

– Пацієнтам з інфарктом або інсультом має бути забезпечений цілодобовий моніторинг та контроль стану, консультації інших фахівців за потреби, своєчасне проведення седації (для пацієнтів з інсультом), анестезії та знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

Крім того, Програма медичних гарантій покриває забезпечення пацієнта лікарськими засобами, що входять до Нацпереліку та ті, що закуповуються централізовано Міністерством охорони здоров'я, або в рамках інших програм центрального та місцевого бюджетів. 

Важливо, що реабілітація пацієнта має розпочинатися під час гострого реабілітаційного періоду або одразу після стабілізації стану здоров'я. Така послуга є теж безоплатною і входить у комплекс медичної допомоги.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024