На Волині обговорили формування спроможної мережі лікарень та забезпечення медзакладів необхідним обладнанням

15 Вересня 2022, 09:00
Під час візиту 1322
Під час візиту

Віктор Ляшко під час робочого візиту на Волинь спільно з керівництвом обласної адміністрації, головами громад та керівниками медичних закладів обговорили організацію медичної допомоги населенню, забезпечення лікарень обладнанням, а також питання щодо виплат заробітної плати медикам. 

За словами міністра охорони здоров'я, наразі МОЗ активно працює з регіонами над дотриманням в останніх маршрутів пацієнтів. Адже саме такий підхід дозволяє надавати пацієнтам максимально кваліфіковану та безоплатну медичну допомогу, і саме це закладено в основу наступного інфраструктурного етапу реформи системи охорони здоров'я, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України. 

І вже сьогодні міністерство допомагає регіонам в частині оновлення лікарень, надаючи обладнання відповідно до кластерного розподілу в спроможній мережі області. Зокрема, з початку повномасштабної війни до медичних закладів Волині доставлено низку закупленого МОЗ дороговартісного обладнання, серед якого: ангіограф, 10 кисневих станцій, 5 апаратів комп'ютерної томографії, 4 рентгенапарати, 14 апаратів УЗД, 4 електрокардіографи, 6 капнографів тощо.

Міністр охорони здоров'я нагадав, що медичні заклади зобов’язані зробити все, щоб обладнання швидко монтувалось та вводилось в експлуатацію для надання медичної допомоги, а не перебувало на зберіганні. 

«Міністерство охорони здоров'я докладає всіх зусиль для покращення матеріально-технічної бази медичних закладів. Попри війну та постійні обстріли ворогом медичної інфраструктури нам вдалося доставити до українських лікарень тисячі одиниць критично важливого обладнання. Хочу нагадати керівникам та власникам лікарень, що поставлене дороговартісне обладнання має працювати та забезпечувати населення безкоштовними медичними послугами, а не простоювати. Незмонтоване обладнання не може врятувати життя», — зазначив Віктор Ляшко. 

Загалом у рамках спільних проєктів зі Світовим банком, Глобальним фондом, центральних закупівель ДП «МЗУ» та за кошти фонду UNITED24 і благодійної допомоги до лікарень Волині вже поставлено 76 одиниць обладнання та приладів. Найближчим часом до медзакладів регіону надійде ще понад 180 одиниць важливого обладнання. 

Також під час зустрічі міністр охорони здоров'я акцентував на виплаті медикам гідної заробітної плати, яка на початку року була встановлена урядом. За його словами, 13 500 грн для медичної сестри та 20 000 грн для лікаря — заробітна плата, якою має бути забезпечений кожен медик, який працює повний робочий день. Зі свого боку, Нацслужба здоров'я щомісяця перераховує лікарням кошти, які необхідні для виплат базової зарплати медикам. 

Водночас лікарні, яким не вистачає коштів на виплату заробітної плати, можуть використати тимчасовий механізм та отримати пакет дофінансування від НСЗУ. До кінця року кожен заклад має стати фінансово спроможним.

Коментарі
15 Вересня 2022, 09:15
ЩО буде з Рожищенською лікарнею,,,,,,
15 Вересня 2022, 09:30
ЩО буде з Рожищенською лікарнею....
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024