Щеплення дітей із порушеннями моторного та розумового розвитку – життєво важливий захист від хвороб

13 Вересня 2022, 11:39
Щеплення дітей із порушеннями моторного та розумового розвитку – життєво важливий захист від хвороб 492
Щеплення дітей із порушеннями моторного та розумового розвитку – життєво важливий захист від хвороб

Батьки дітей із порушеннями розвитку знають, як багато догляду та піклування про здоров’я вони потребують. Адже звичайні хвороби, які здорові діти переносять відносно легко, у малюків із порушеннями розвитку можуть протікати з ускладненнями.  

Саме тому таким дітям критично важливо мати як обов’язкові, так і необов’язкові щеплення, повідомляють у МОЗ. 

«Часто батьки дітей із затримками моторного розвитку помилково думають, що для них щеплення протипоказані. Тоді ж як все навпаки – організм дітей з ДЦП, аутизмом, синдромом Дауна чи іншими порушеннями уразливіший до інфекцій, а хвороби можуть перебігати важко та нерідко завершуються ускладненнями. Також ці дітки проводять більше часу у медичних установах чи центрах розвитку, де контактують із великою кількістю людей, тому ризик «підхопити» інфекцію в них вищий. Саме тому порушення розвитку – є показанням як до обов’язкових, так і до рекомендованих щеплень», – пояснює педіатриня Олена Костюк. 

Оксана, мама 6-річної Аріни 

Як мама з дитини з порушенням моторного розвитку розумію, що будь-яка хвороба може викликати ускладнення. Моїй донечці 6 років, ми вакциновані від усіх хвороб згідно з календарем щеплень. Нещодавно зробили ревакцинацію від поліомієліту. 

Наступного року збираємось у 1-й клас. Кожен із нас до школи готується по-своєму: донечка вчить алфавіт, цифри, я дбаю про її захист.

Усім батькам, які вагаються, хочу сказати, що вакцинація дітям з інвалідністю необхідна навіть більше, ніж їхнім здоровим ровесникам, через вищу ймовірність важкого та ускладненого перебігу захворювання.

Не позбавляйте своїх дітей можливості бути захищеними від небезпечних інфекцій.

Світлана, яка має доньку з порушенням моторного розвитку

Я завжди вкрай відповідально ставилася до здоров’я донечки. Без вагань виконувала всі рекомендації лікарів, щодо планових щеплень дитини. 

Вважаю, що малюків варто вакцинувати, аби мінімізувати ризики ускладнень від інфекційних хвороб. 

Моя донечка, дякувати Богу, завжди мала стійкий імунітет. Вона й досі рідко хворіє. Думаю, що багато в чому це є результатом щеплень.

Людмила, мама 3,5-річного Дмитра 

 

Мій син має труднощі з мовленням та розумінням мови. Це особливість нашого захворювання. 

Я хвилююсь через кожну хворобу, адже страшно уявити, наприклад, вітрянку – тіло чухається, а дитина не може сказати вам, що її турбує. Тому я як мама маю робити все можливе, щоб захистити сина.

Ми постійно відвідуємо різні заняття, у тому числі корекційні, і контактуємо з дітками, дорослими. Тому маємо бути здоровими.

Мій син вакцинований і має усі щеплення згідно з календарем. Шкодую, що не зробила вакцинацію від ротавірусу. У планах ще  вакцинуватись від вітрянки.

Ірина, мама 6,5-річної Насті із труднощами розвитку 

Настя відвідує звичайний дитячий садок, потроху готуємось до школи.

Аутизм – це порушення розвитку нервової системи, за якого є складнощі з соціальною взаємодією. Я, як мама, яка багато про це читала, радилась із лікарями, знаю, що вакцинація жодним чином не може спровокувати цю хворобу.

Є багато захворювань, яких варто боятись: дифтерія, поліомієліт, кашлюк.  Тому позиція батьків у питаннях вакцинації не може бути байдужою.  

Якщо від цих хвороб є щеплення, однозначно потрібно скористатись цим шансом, щоб зберегти здоров'я своєї дитини.

Альона, мама 6,5-річної Аліси із порушенням фізичного розвитку 

Я жодної хвилини не вагалась: робити щеплення для своєї доньки чи ні. Щойно у нас з’явилась можливість зробити вакцинацію, ми обговорили з лікарями графік щеплень. Зараз на свій вік моя донька має майже всі щеплення. 

Ми часто відвідуємо реабілітаційні заняття, буваємо у людних місцях, тому вакцинація – це захист від інфекційних хвороб, які так легко підхопити будь-де.

Моя менша донечка Богданка теж має труднощі розвитку. Вона також вакцинована від хвороб, які визначені її планом щеплення. 

Кожен з батьків, які виховують діток з інвалідністю, має розуміти, що навіть легка, на перший погляд, хвороба може призвести до тяжких наслідків. Тому дбайте, аби ваші діти були захищеними!

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024