Програму реімбурсації розширили двома препаратами проти хронічних обструктивних захворювань легень

08 Вересня 2022, 13:23
Програму реімбурсації розширили двома препаратами проти хронічних обструктивних захворювань легень 1443
Програму реімбурсації розширили двома препаратами проти хронічних обструктивних захворювань легень

У 2022 році програма «Доступні ліки», попри війну, продовжує розширюватися.  

7 вересня Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка дозволить українцям безоплатно отримувати ліки проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Вартість лікарських засобів відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України, повідомляють на сайті МОЗ. 

Хронічне обструктивне захворювання легень – невиліковне, у хворих спостерігається ускладнене дихання, важка задишка, хронічний кашель. ХОЗЛ є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи. В Україні від ХОЗЛ страждають близько  4 % населення. Симптоми хвороби полегшують за допомогою препаратів.

До сьогодні для лікування проти ХОЗЛ здійснювалась реімбурсація монопрепаратів (тобто тих, які містять в складі одну активну речовину). Постанова розширює програму реімбурсації двома новими комбінованими лікарськими засобами.  До програми реімбурсації (відшкодування) увійдуть Будесонід + Формотерол (порошок або аерозоль для інгаляцій), Сальметерол + Флютиказон  (порошок для інгаляцій). Отримувати лікарські засоби проти ХОЗЛ за програмою «Доступні ліки» пацієнти зможуть після оновлення Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (після його публікації на офіційному сайті  МОЗ).

Щоб отримати електронний рецепт на препарати для лікування проти ХОЗЛ, пацієнту необхідно буде звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. 

Нагадуємо, що до програми реімбурсації «Доступні ліки» також входять лікарські засоби для лікування серцево-судинних хвороб, профілактики інфаркту та інсульту, цукрового діабету (включно з препаратами інсуліну), розладів психіки та поведінки, епілепсії,  бронхіальної астми та нецукрового  діабету.

Отримувати «доступні ліки» українці можуть безоплатно або з невеликою доплатою у будь-якій аптеці, яка має договір з Національною службою здоров’я України, яка і відшкодовує вартість лікарських засобів аптекам.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024