На Рівненщині готуються до можливих загроз виникнення радіаційної аварії

08 Вересня 2022, 09:22
На Рівненщині готуються до до можливих загроз виникнення радіаційної аварії 1610
На Рівненщині готуються до до можливих загроз виникнення радіаційної аварії
У зв’язку із напруженою ситуацією на Запорізькій АЕС, Рівненщина готується до можливих загроз виникнення радіаційної аварії.
 
Днями в області провели тренування евакуаційних дій у разі радіоактивного забруднення території області внаслідок можливої аварії на Рівненська АЕС. Навчались разом з представниками обласної та місцевої влади, рятувальниками, силовиками, повідомив заступник начальника Рівненської ОВА Сергій Подолін. 

Оповіщення

У разі аварії на Рівненській АЕС почне працювати система оповіщення цивільного населення про надзвичайну ситуацію, яка повідомить мирним жителям подальший порядок дій.
 
Застосовуватимуться усі можливі системи оповіщення, в тому числі і додаток Повітряна Тривога.
 

Евакуація

Обговорили, як в разі аварії на АЕС організувати евакуацію населення області із 30-км зони навколо атомної станції. Також в ході тренувань відпрацювали шляхи евакуації у випадку аварії.
 
У випадку аварії на Рівненській АЕС підлягають евакуації 62 населені пункти, Хмельницької АЕС – 82.

Розгортання пунктів евакуації.

На них має проводитись санітарна обробка населення, знезараження одягу та спеціальна обробка техніки.
 

Залучення автотранспорту.

У разі аварії на АЕС залучаються автотранспорт автоколон, що наявний у громадах. Організовується дозаправка пальним транспорту.
 

Безпека.

Представники патрульної поліції забезпечують публічну (громадську) безпеку під час проведення евакуації населення, безпеку дорожнього руху та надання допомоги у проведенні евакуації населення.
 

На кожному кроці важлива оперативність.

Тому відпрацювали зв'язок з різними гілками влади, проаналізували, наскільки ці дії злагоджені і яка потрібна ще підтримка.
 
«Зазначу, що керівники районних військових адміністрацій, голови місцевих громад мають забезпечити постійну готовність до введення (у разі необхідності) режимів радіаційного захисту», – йдеться у повідомленні. 
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024