Паліативна допомога у Програмі медичних гарантій-2023

07 Вересня 2022, 17:35
Паліативна допомога у Програмі медичних гарантій-2023 1400
Паліативна допомога у Програмі медичних гарантій-2023

У Національній службі здоров’я України тривають засідання Робочих груп медичних експертів по обговоренню проміжних Проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій у 2023 році.

Відбулося засідання Робочої групи за напрямом «Паліативна медична допомога», повідомляють на сайті НСЗУ.

Лікарі, керівники паліативних відділень та представники пацієнтської спільноти розглядали проміжні вимоги за пакетами «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям» та «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям».

«Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям». Медичні експерти обговорили та прийняли низку пропозицій. 

Зокрема, у специфікаціях замінили редакцію першого  пункту «Складання плану спостереження пацієнта/пацієнтки, який/яка потребує паліативної допомоги» на «Проведення оцінки стану пацієнта щодо відповідності критеріям визначення пацієнта, що потребує паліативної допомоги відповідно до додатка №2 Наказу МОЗ України №1308 від 04.06.2020 року з подальшим складання плану спостереження пацієнта, який/яка потребує паліативної допомоги».

Також підтримали важливу пропозицію – можливість спільного перебування у палаті паліативного відділення рідних або близьких дорослого пацієнта. До цього цей дозвіл стосувався тільки дитини.

Змінили пункт щодо забезпечення харчування в умовах стаціонару, змінивши редакцію на: «забезпечення клінічного/лікувального харчування».

Підтримали експерти і зміни до пункту щодо “Забезпечення права пацієнтів, які перебувають у відділенні/ЗОЗ паліативної допомоги, на допуск до них родичів/відвідувачів 24 години на добу в будь-який день тижня” доповнивши його уточненням про дотримання протиепідемічних та карантинних заходів в період епідемії інфекційних захворювань.

Також було внесено зміни у вимоги до переліку обладнання за місцем надання медичних послуг (відділення паліативної допомоги), а саме додано:
- ларингоскоп (з набором клинків різних розмірів та видів (прямий, зігнутий));
- комплект масок для CPAP-терапії;
- комплект назальних канюль (дорослі, дитячі).

Стосовно пакету «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям» експерти підтримали пропозицію доповнити пункт «Визначення показів для кисневої підтримки та забезпечення її проведення за допомогою кисневого концентратора за місцем перебування пацієнта» варіантом «або апарату для CPAP-терапії».

Також внесли уточнення щодо забезпечення постійного контакту пацієнта зі спеціалістами паліативної допомоги.

На другий раунд засідання робочої групи за напрямом «Паліативна медична допомога» винесли обговорення низки питань. Зокрема, що стосуються вимог до спеціалістів та кількості фахівців, вимог до переліку обладнання та інші.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024