На Рівненщині підтвердили майже 60 випадків хвороби Лайма

07 Вересня 2022, 10:10
На Рівненщині підтвердили майже 60 випадків хвороби Лайма 1045
На Рівненщині підтвердили майже 60 випадків хвороби Лайма

На Рівненщині на кліщовий бореліоз, спричинений укусом кліща, з початку 2022 року захворіло понад пів сотні людей.

Про це повідомила Суспільному лікарка-епідеміологиня обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Томицька. Вона зазначила, що більшість випадків легкі або середньої важкості.

Станом на 1 вересня в області зафіксували 58 випадків захворюваності на кліщовий іксодовий бореліоз, або хворобу Лайма. За увесь 2021 рік на Рівненщині захворіло 62 людини, повідомила Валентина Томицька.

«Ріст, думаю, трішки є. Ми проводимо заняття для лікарів і тільки якась насторога, клінічні симптоми, а особливо — еритема, обов’язково обстежують лабораторно на бореліоз і він підтверджується. В основному всі зафіксовані випадки легкі й середньої важкості. Двох людей було госпіталізовано, решта лікувалися амбулаторно», — коментує лікарка-епідеміологиня.

Валентина Томицька акцентувала, що хвороба має два періоди. Інкубаційний триває від двох до 32 днів. Лікування на цьому етапі вкрай важливе.

«Симптоми раннього періоду — грипозний стан, підвищення температури, скованість м’язів, нудота, блювота, мігруюча еритема у 90%. Тому, якщо не лікувати цей ранній період, наступає друга стадія клінічних симптомів: з’являється неврологічна, кардіологічна симптоматика, може бути менінгіт та менінгоенцефаліт, може бути пошкодження опорно-рухового апарату, тобто інвалідизація», — пояснила вона.

Лікарка-епідеміологиня також зауважила, що люди, у яких діагностували хворобу Лайма, два роки перебувають на диспансерному обліку. Вони щопівроку проходять обстеження у сімейного лікаря, а за потреби — лабораторно, аби виключити ускладнення внаслідок бореліозу.

Є сім порад, як запобігти можливому укусу:

  1. Домашніх тварин потрібно оглядати кожні дві години.
  2. Чим довше прогулянка, тим ретельніше варто оглядати себе і домашніх тварин.
  3. Звертайте увагу на свій одяг — краще, щоб він був світлий, а низ — закритий.
  4. Максимально прикривайте голову.
  5. Обробляйте одяг перед відвідуванням зеленої зони чи трав’яної місцини репелентами, оскільки природних засобів для відлякування комах не існує.
  6. Дотримуйтеся правильних маршрутів прогулянок — не ходіть серед гілок і хмизу.
  7. Обережно пересувайтеся серед сухої та високої трави.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024