Гіпертонічний криз у воєнний час: як розпізнати загрозу та запобігти ускладненням

06 Вересня 2022, 12:00
Гіпертонічний криз у воєнний час: як розпізнати загрозу та запобігти ускладненням 1135
Гіпертонічний криз у воєнний час: як розпізнати загрозу та запобігти ускладненням

Гіпертонічний криз — це раптове значне підвищення артеріального тиску від базового рівня (нормального або підвищеного). Загрозу здоров’ю та життю несе значне підвищення АТ (як правило > 180 та/або 120 мм рт.ст.), яке ускладнюється смертельно небезпечними станами. 

Зокрема йдеться про розвиток мозкового інсульту, інфаркту міокарда, набряку легень та деякими іншими невідкладними станами. Причиною розвитку тяжких ускладнень артеріальної гіпертензії може стати як дуже високий рівень артеріального тиску, так і ступінь його зростання, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Виділяють чимало чинників, які сприяють розвитку гіпертонічного кризу: стреси, важкі фізичні навантаження, різка зміна погодних умов, захворювання нирок, припинення прийому антигіпертензивних засобів, перевтома, надмірне споживання солі, гострої і жирної їжі, алкоголю, кави, тютюну.

Враховуючи реалії сьогодення, звичайно основним фактором лишається стрес. Але не варто зневажати наслідки від досить популярних нині способів «зняття стресу», таких як вживання алкоголю і тютюнокуріння.

Найкращим способом профілактики гіпертонічного кризу і уникнення важких ускладнень (інсульт, серцевий напад — стенокардія, інфаркт міокарда, кома, набряк легенів, гостра серцева недостатність, енцефалопатія, еклампсія у вагітних, кровотечі, порушення ритму серця) є обізнаність пацієнтів щодо артеріальної гіпертензії та ефективна взаємодія з лікарем.

Реальними засобами, які допомагають контролювати гіпертензію, є:

— щоденний моніторинг рівня АГ;

— регулярний прийом підібраної лікарем антигіпертензивної терапії;

— боротьба з тривожністю та стресом;

— відмова від куріння та вживання алкоголю;

— обмеження вживання харчової солі до 5 г/добу;

— зменшення вживання насичених жирів та переробленого м’яса;

— контроль ІМТ ( відношення маси тіла в кг до квадрату росту в метрах);

— регулювання своєї ваги;

— заміна висококалорійних продуктів на менш калорійні,

— аеробні фізичні навантаження ( на скільки можливо в умовах воєнного стану та бойових дій).

Гіпертонічний криз супроводжується різким погіршенням самопочуття: відчуття панічного страху, тривоги і занепокоєння, утруднення дихальної функції і відсутність можливості повноцінно, глибоко вдихнути. запаморочення, відчуття тривоги, пришвидшене серцебиття.

Такі стани визначаються як неускладнені гіпертонічні кризи, які в більшості випадків не потребують невідкладної допомоги та можуть лікуватись амбулаторно.

Професійна невідкладна допомога необхідна, якщо артеріальний тиск у людини піднімається до 180 або вище і стабілізувати його власними силами не вдається. Перша допомога при гіпертонічному кризі повинна бути усвідомленою і поетапною.

Ви маєте знати, що знижувати показники кров’яного тиску можна не більше, ніж на 20 одиниць протягом години, до рівня так званого «робочого тиску».  

Алгоритм самодопомоги:

— відкрити всі вікна в приміщенні, щоб забезпечити достатню кількість кисню і свіжого повітря;

— прийняти комфортне, розслаблене, положення напівсидячи. Така поза нормалізує процеси кровообігу і знижує навантаження на серцево-судинну систему;

— прийняти гіпотензивний препарат, який входить до вашої схеми лікування; пігулки необхідно покласти під язик і тримати до тих пір, поки вони повністю не розчиняться;

— якщо через пів години поліпшень не відзначається, то можна прийняти ще раз препарат зі списку, але, в загальному, не більше 2 разів;

— треба нормалізувати дихання, роблячи повільні, глибокі вдихи і видихи;

— при частому серцебитті рекомендується прийняти заспокійливе під язик;

— зробити гарячий компрес на гомілки, накласти гірчичники на шийно-потиличну ділянку або гарячу ванну для ніг (дана процедура спровокує посилений приплив крові до нижніх кінцівок, що знизить тиск в області серця і зменшить ризик розвитку інфаркту);

— через 30 хвилин виміряти артеріальний тиск і, якщо він не знизився на 10-20 одиниць, випити ще одну пігулку препарату гіпотензивної дії;

— рекомендується проводити вимірювання артеріального тиску протягом кожних 15 хвилин, записуючи його показники, а також час прийому медикаментозних препаратів (ця інформація знадобиться лікарям, якщо доведеться звернутися за професійною медичною допомогою).

В тому випадку, коли швидка домашня допомога при високому тиску не дає належних результатів, стан не поліпшується і навіть, навпаки, стає гірше, необхідно викликати невідкладну допомогу!

Ознаки гіпертонічного кризу, які свідчать про необхідність екстреної допомоги: почервоніння обличчя, прискорене серцебиття/брадикардія, озноб, артеріальний тиск вище 180/110 мм рт ст, головний біль в ділянці потилиці, біль в області серця, нудота,  блювота.  Залишайтеся з людиною до прибуття лікарів.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024