Які послуги за Програмою медгарантій можуть отримувати онкохворі в 2023 році

04 Вересня 2022, 10:13
Які послуги за Програмою медгарантій можуть отримувати онкохворі в 2023 році 1832
Які послуги за Програмою медгарантій можуть отримувати онкохворі в 2023 році

У Національній службі здоров’я України відбулося засідання Робочих груп позаштатних експертів, які працюють над Програмою медичних гарантій-2023, за напрямом «Онкологія».

Медичні експерти обговорили пропозиції за пакетами медичних послуг «Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах» і «Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах», повідомляють на сайті Національної служби здоров'я України.

Вимоги до надання цих груп послуг у Програмі медичних гарантій-2023 істотно не змінювали. Водночас фахівці прийняли низку пропозицій та доповнень до вимог.

До пакета «Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах» підтримали такі зміни:

- додати до пункту з організації надання допомоги забезпечення цілодобового проведення досліджень;

- змінити редакцію пункту щодо вимог до спеціалістів та їх кількості. А саме: «Лікар-онколог та/або лікар-онколог дитячий – щонайменше 2 особи з даного переліку, які працюють за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ» на нову – «Лікар-онколог – щонайменше 3 особи, які працюють за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ. Для закладів, що надають медичну допомогу дітям така редакція: «лікар-онколог дитячий та/або лікар гематолог-онколог дитячий – щонайменше 3 особи, з даного переліку, які працюють за основним місцем роботи в цьому закладі»;

- викласти підпункт b. пункту 1 у редакції «Лікар-хірург-онколог та/або лікар-нейрохірург та/або лікар-гінеколог-онколог – щонайменше одна особа з даного переліку, яка працює за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ або за сумісництвом. Для закладів, що надають медичну допомогу дітям: лікар-хірург дитячий та/або лікар-нейрохірург дитячий – щонайменше одна особа з даного переліку, яка працює за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ або за сумісництвом»;

- окремим підпунктом виділити вимоги до лікаря рентгенолога та викласти у такій редакції – «Лікар-рентгенолог – щонайменше одна особа, яка працює за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ або за сумісництвом».

Дискусію викликали пропозиції щодо проведення кисневої терапії за місцем надання послуги та складу постійної мультидисциплінарної групи. Експерти прийняли рішення розглянути ці питання під час другого раунду засідання.

Також прийняли низку змін, які стосуються й пакету «Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах».  Вони, зокрема, стосувалися:

- забезпечення необхідною нутритивною підтримкою пацієнтів в умовах стаціонару; 

- цілодобового забезпечення пацієнтів необхідною трансфузійною підтримкою;

- обов’язкового інформування закладами усіх форм власності регіонального канцер-реєстру (за місцем реєстрації хворого) про хворого, відповідно до форми первинної облікової документації № 090/о “Повідомлення про хворого з уперше в житті встановленим діагнозом раку або іншого злоякісного новоутворення” та № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого» (після кожного етапу лікування);

- включення  до переліку обладнання коагуляційного аналізатора.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024