Як безоплатно зробити комп'ютерну томографію в лікарні

24 Серпня 2022, 14:45
Як безоплатно зробити комп'ютерну томографію в лікарні 1481
Як безоплатно зробити комп'ютерну томографію в лікарні

Комп’ютерна томографія (КТ) — це метод рентгенівської діагностики, який дозволяє розпізнати травми, інсульти, сканує кістки та внутрішні органи. Лікарі призначають пацієнтам КТ, що «заглянути» всередину організму і поставити якомога точніший діагноз.

КТ є безоплатною для українських пацієнтів за Програмою медичних гарантій за умови дотримання коректного маршруту. роз'яснюють у Нацслужбі здоров'я.
Якщо сімейний лікар або вузький спеціаліст вважає, що пацієнтові потрібна КТ, то виписує направлення. Із цим направленням пацієнт може звернутися в один із медичних закладів, які підписали договір з НСЗУ на надання амбулаторних послуг і мають комп’ютерний томограф. Отже, послідовність така: отримати направлення лікаря, знайти потрібний заклад, записатися і прийти в призначений час (https://bit.ly/3dyftH4).
Якщо пацієнтові призначили КТ під час лікування в стаціонарі (зокрема при лікуванні COVID-19), то окремо за неї платити не потрібно. Вартість процедури покриває Програма медичних гарантій, а організувати її має персонал закладу, де пацієнт лікується. Окреме направлення також не потрібне.
Аналогічно під час лікування онкологічної хвороби в стаціонарі або амбулаторно — КТ уже входить у безоплатний перелік послуг (https://bit.ly/3Ar4MPs).
При доставленні пацієнта бригадою екстреної медичної допомоги (наприклад, із підозрою на інсульт) КТ є безоплатною без жодних умов, направлень чи декларації (https://bit.ly/3Pxp0vp).
Платною комп’ютерна томографія може бути у випадку, якщо пацієнт самостійно вирішує пройти таке дослідження, без направлення лікаря. Але закликаємо не вдаватися до таких кроків, адже лише медичний фахівець, який бачить комплексну картину, зможе розшифрувати результати КТ правильно.

Знайти медичний заклад, який має договір на відповідні послуги, допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Пацієнтові потрібно подзвонити в такий заклад, уточнити, чи є там КТ і лікар, який проводить відповідну діагностику. Якщо так — записатися і пройти обстеження безоплатно.

Читайте також: У Любомльському ТМО запустили роботу комп’ютерного томографа: як записатися

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024