Лихоманка, малярія, алергія: чим небезпечні укуси комарів та як від них уберегтися

23 Серпня 2022, 11:42
Лихоманка, малярія, алергія: чим небезпечні укуси комарів та як від них уберегтися 841
Лихоманка, малярія, алергія: чим небезпечні укуси комарів та як від них уберегтися

Одними з чи не найбільш небезпечних комах на землі є комарі. Ц нахабні комахи роблять свою криваву справу 170 мільйонів років, докучають людині і вдень, і вночі, заставляють нас згадати основи полювання.

Окрім набридливого дзижчання та неприємних укусів, що призводять до подразнень та алергічних реакцій, комарі є переносниками багатьох інфекційних та паразитарних хвороб, їх укуси щорічно стають причиною смерті майже півмільйона людей, через що ці комахи вважаються найнебезпечнішими істотами на Землі, роз'яснюють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Звичайнісінький комар насправді є ідеальною машиною. На його маленькій голові рівно 100 очей, у роті, який можна розгледіти лише під електронним мікроскопом — 48 зубів, він має три серця та тепловий рецептор, надсучасний аналізатор крові, анестетичний набір та антикоагулянтний пристрій для легкості кровоссання. Його хоботок оснащений шістьма крихітними лезами, чотири з яких застосовуються для квадратного розрізу шкіри, а два інших складаються в трубку для поглинання крові. Лапки мають багато кігтиків та гачечків для того, щоб триматись за джерело їжі.  

Самці комарів переконані вегетаріанці, живляться лише нектаром квітів, а самичці кров необхідна для формування яєць після спарювання. Комариха має чудовий нюх і відчує жертву за три кілометри, може виссати у 2-3 рази більше крові, ніж важить сама, відкладе 150-200 яєць та полетить на наступне любовне побачення, після якого знову повторить весь цей процес.  

Але є й хороші новини — з понад 3500 видів комарів на території нашої області зустрічаються лише 27 їх різновидів, тривалість життя цих комах не перевищує двох місяців, як справжні вампіри-кровопивці вони ненавидять сонце, не можуть літати при швидкості вітру 2-3 м/сек, сучасні їх види втричі менші за розмірами, ніж стародавні.  

Через те, що комарі є невід’ємною частиною літа, однак, зовсім не такою приємною, як сезонні смаколики чи відпочинок на пляжі, важливо уникати їх укусів, щоб вберегтись від збудників хвороб, які вони можуть передати. Досить часто нас запитують, чому одні люди комарам “смачніші”, ніж інші. Тому, що ці комахи реагують на тепло, світло, вуглекислий газ, що ми виділяємо, запах нашого тіла, який складається у чудовий для них букет зі сполук молочної, сечової, жирних кислот та аміаку. Тому найкращий спосіб уникнути укусів комарів — це не пітніти, не випромінювати тепло й не дихати, однак така комбінація не дуже приємна.  

Життя все ж таки прекрасне, й для відлякування комарів краще скористатись репелентами, у складі яких є диетилтолуамід (ДЕТА) або ікаридин — синтетичні речовини, препарати на основі яких ефективні протягом 4-6 годин, однак спека чи висока вологість може зменшити час дії. Фумігатори — це засоби, що знищують комах парами чи газами, є у вигляді пластинок, спіралей та аерозолей, починають діяти приблизно через годину після включення приладу в розетку або підпалювання спіралі, ефект триває до 8-9 годин, їх категорично не рекомендують вмикати в маленьких непровітрюваних приміщеннях. Обов’язково вивчайте інструкцію використання репелентів та фумігаторів, слідкуйте за терміном їх придатності, способом застосування та застереженням стосовно користування дітям, вагітним та жінкам, що годують грудьми, а також особам зі схильністю до алергічних реакцій.  

Нагадуємо, що самим ефективним та безпечним для нашого здоров’я методом є використання протимоскітних сіток та світлого, легкого одягу, що максимально закриває тіло. А ще цікаве відкриття зробили нещодавно вчені — при прослуховуванні музики у стилі дабстеп поведінка комарів, що переносять жовту лихоманку та малярію, ставала незвичною - допоки звучала мелодія, вони майже не пили кров, а через перепади частот рідше спаровувались. 

Пам’ятайте, комарі обирають молодих та здорових, тому дихайте на повні груди, активно виділяйте СО2, вмикайте на повтор дабстеп, захопіть репеленти та з радістю поповнюйте свої енергетичні ресурси від спілкування з природою

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024