На Волині підтвердили 22 випадки хвороби Лайма

22 Серпня 2022, 15:32
На Волині підтвердили 22 випадки хвороби Лайма 1018
На Волині підтвердили 22 випадки хвороби Лайма
Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-осередкове, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.
 
На Волині станом на 1 серпня зареєстровано 22 випадки небезпечного захворювання (проти 8 за аналогічний період минулого року). Найбільше лаймбореліоз реєструвався колишньом у Ківерцівському та Маневицькому районах (по 4 випадки), у Ковельському, Луцькому та м. Луцьку (по 3 випадки), у Ратнівському (2). Хвороба реєструється майже у всіх районах, в переважній більшості на раніше ензоотичних з лаймбореліозу територіях, повідомляють на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
 
Ще зафіксували 2 привезених випадки: коли укус кліщів відбувся за межами України — на території парку (у Варшаві) та після відвідування лісу (у Німеччині). Але хворі помітили укуси, коли повернулися в Україну, де й отримали медичну допомогу.
 
Характерні симптоми хвороби:

• почервоніння в місці укусу кліща (мігруюче кільцеподібне сильне почервоніння). У процесі свого розвитку почервоніння поступово блідне в центрі і переміщується до периферії. Але, майже у 30% хворих воно не спостерігається;

• незначний свербіж та припухлість шкіри в місці укусу кліща;

• часто разом з почервонінням у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і слабкість.

Слід запам’ятати, що пізня діагностика лаймбореліозу та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати: ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і навіть привести до смерті.
 
Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду після укусу від 3 до 60 діб і довше, але найчастіше — до 14 діб. Варто знати. З приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою щороку звертається в межах 600 — 700 осіб, третина — діти.
 
На сьогодні лабораторно дослідили 1649 кліщів доставлених з районів, понад 9% виявлені борелії. Також досліджено 48 кліщів, знятих з людей кліщів, з них 39,5 % інфіковано бореліями.
 
Майже у всіх випадках захворювання на лаймбореліоз відмічався факт укус кліща (або комахи), надто: при зборі ягід у волинських лісах (у 85% випадків), при роботах на дачних масивах (до 10%) та на прибудинкових територіях і під час відпочинку на природі (в межах 5%).
 
Епідеміологи наголошують, що лаймбореліоз реєструється по всій території області.
Тому, з метою профілактики, необхідно:
  • при виході в ліс, чи паркову зону — відповідно одягатись (краще у світлу сорочку з довгими рукавами та заправити штани у шкарпетки);
  • використовувати репеленти для відлякування комах;
  • при поверненні з прогулянки – проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла, одягу та речей (можна занести кліщів з букетом лісових квітів)
У разі присмоктування кліща до тіла його слід найшвидше видалити. АЛЕ! Самотужки робити цього не варто! Треба звернутись за допомогою до лікувальної установи за місцем проживання, де фахівці його витягнуть і проконсультують щодо подальших дій. Видаленого кліща доцільно дослідити у лабораторії.
 
Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі, відразу після видалення їх з тіла людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки в лабораторію, кліщів слід зберігати в умовах холодильника при температурі + 4-8 градусів С до 2-х діб.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024