І тіло, і душу: як у медзакладі Луцька реабілітують військових. ВІДЕО

20 Серпня 2022, 12:28
І тіло, і душу: як у медзакладі Луцька реабілітують військових 1037
І тіло, і душу: як у медзакладі Луцька реабілітують військових

У Центрі реабілітації учасників бойових дій в Луцьку щодня отримують лікувальні процедури майже 200 пацієнтів. 

Потреба у реабілітації від початку повномасштабної війни постійно зростає, – розповів Суспільному керівник Центру реабілітації учасників бойових дій Луцької територіальної громади Ігор Гнетньов.

Наразі пацієнти, які не мають можливості щодня приїжджати на лікування та процедури, можуть цілодобово перебувати в стаціонарі. 

«15 ліжок – більше ми можливості не маємо. Ми маємо свій транспорт і з госпіталів до нас щодня привозять військових на процедури», – говорить керівник медзакладу.

Один із пацієнтів проходить реабілітацію в медзакладі. Суспільне Луцьк
Один із пацієнтів проходить реабілітацію в медзакладі. Суспільне Луцьк

Під наглядом із фізичним терапевтом Олександром Корнієнком у Центрі реабілітації учасників бойових дій займається в басейні військовий Володимир, який отримав поранення в боях на Луганщині. 

«Мене як привезли, то я тільки на лівій нозі пальцями ледь-ледь ворушив. Зараз уже на 80 градусів ногу згинаю», – говорить військовий.

Як зазначив терапевт, у чоловіка травмоване коліно, а занятті у воді дають позитивний результат. 

«Він почав уже потихеньку ходити, наступати на ногу. Його задача – повністю стати повноцінним, ходити без милиць і в кінці без палиці», – каже лікар.

Фізіотерапевт Олександр Корнієнко разом із пацієнтом Володимиром. Суспільне Луцьк
Фізіотерапевт Олександр Корнієнко разом із пацієнтом Володимиром. Суспільне Луцьк

У кабінеті ерготерапії терапевтка Ірина Нища застосовує метод Су-Джок терапії, що впливає на нервові закінчення. З її слів, військовий, який нині на реабілітації, внаслідок поранення отримав перелом ключиці й травму грудного м’яза.

«На даному етапі, пройшовши курс реабілітації ми відновили цю функцію пальцевої терапії, пацієнт може взяти предмети, користуватися ложкою, випити води», – говорить медичка.

Заняття з ерготерапії. Суспільне Луцьк
Заняття з ерготерапії. Суспільне Луцьк

Третій курс реабілітації отримує військовий Віктор Дудюк із Ковельського району. Виконує вправи для зміцнення колін і м’язів спини. Каже: відновлюється після травми унаслідок мінно-вибухового поранення.

«У центрі є палати цілодобового перебування, то ж, хто немісцевий, то є змога ночувати і щодень бути зранку до вечора тут, щоб не доїжджати, не кататися. Як вдома сидіти, то легше не стане від того, а під наглядом спеціалістів прогрес ід», – зазначив боєць.

Робить вправи Віктор Дудюк. Суспільне Луцьк
Робить вправи Віктор Дудюк. Суспільне Луцьк

Процедуру електростимуляції отримує військовослужбовець Микола Саган із села Пульмо Ковельського району. Скерування на реабілітацію отримав від сімейного лікаря. 

«Ноги мені розробляють, усе. Хребта, бо у мене поранення у хребет. Ми не здаємося, українці – крепкий народ», – каже волинянин.

Проходить процедури Микола Саган. Суспільне Луцьк
Проходить процедури Микола Саган. Суспільне Луцьк

Лікар-травматолог Віталій Ліберний розповів: у медзаклад приходять пацієнти з ураженнями неврологічної й опорно-рухової систем. 

«Вони отримують послуги для відновлення або заміщення цих функцій. Це можуть бути як заняття з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, фізіотерапевтичні процедури», – додав лікар.

Травматолог Віталій Ліберний. Суспільне Луцьк
Травматолог Віталій Ліберний. Суспільне Луцьк

Разом із фізичною реабілітацію пацієнти отримують психологічну підтримку. Психотерапевт Центру реабілітації учасників бойових дій Автанділ Коходзе каже: перед початком роботи пацієнтам розповідають правила, повідомляють про конфіденційність та створюють безпечний простір.

«Декотрі військові одразу із запитом приходять, а декотрим військовим рекомендують, направляють до нас наші інші колеги, фізичні терапевти і так далі. Починаємо знайомитися, щоб довіряти один одному, бо без довіри психотерапія не відбувається», – говорить психотерапевт.

Психологиня Юлія Голуб і психотерапевт Автанділ Коходзе. Суспільне Луцьк
Психологиня Юлія Голуб і психотерапевт Автанділ Коходзе. Суспільне Луцьк

Зі слів психологині Юлії Голуб, учасникам бойових дій та військовослужбовцям пропонують долучати до терапії рідних. 

«Пояснюємо сім’ї, що відбувається з людиною, яка була у тій реальності і повернулася до цієї реальності. Адаптовуємо їх і стараємося допомогти», – зазначила спеціалістка.

Військовослужбовців на реабілітацію приймають першочергово, – додав Ігор Гнетньов. Пацієнтам, які не входять у пільгові категорії, доводиться чекати черги на реабілітацію.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024