В Україні спростили процедуру отримання препаратів за програмою «Доступні ліки»

19 Серпня 2022, 13:15
Доступні ліки 432
Доступні ліки

Під час воєнного стану отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» стало ще простіше. 

Адже Уряд ввів ряд спрощень, які дозволяють розширити доступ пацієнтам до програми в умовах війни, нагадали у Центрі громадського здоров'я.

Спрощена процедури отримання препаратів за програмою реімбурсації.

Пацієнти можуть отримувати рецепт на «Доступні ліки» як в електронному, так і в паперовому вигляді. У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створить електронний рецепт, і номер рецепту та код підтвердження надійдуть на телефон пацієнта. У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я лікар випише паперовий рецепт, поставивши свій підпис та печатку.

Отримати рецепт, як електронний так і паперовий, можна у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним. Тобто, громадяни, які переїхали до безпечних місць та не мають зв’язку зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, можуть отримати рецепт в найближчому центрі надання первинної медичної допомоги. Укладати нову декларацію, як зазначалося вище, не потрібно.

Пацієнту без декларації сімейний лікар може виписати електронний або паперовий рецепт на ліки проти бронхіальної астми, діабету ІІ типу, серцево-судинних захворювань. А також на ліки при нецукровому діабеті та інсулін, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога.

Рецепти на препарати при розладах психіки та поведінки виписують психіатри. На препарати для лікування епілепсії — психіатри та неврологи. А також сімейний лікар, якщо є пла лікування і первинне призначення спеціаліста.

Аптеки, які відпускають ліки за програмою «Доступні ліки» та інсулін за договором з НСЗУ, приймають і паперові, і електронні рецепти.

Щоб дізнатися адресу та номер телефону медичних закладів, де можуть виписати рецепт на «Доступні ліки» зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Також в контакт-центрі можуть допомогти з пошуком аптеки, де відпускають ліки. Крім того, аптеки-учасниці програми мають відповідні наліпки на дверях.

Перед тим, як йти в аптеку, радимо зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024