Як зберегти очі здоровими: сім простих порад

17 Серпня 2022, 13:13
Як зберегти очі здоровими: сім простих порад 3931
Як зберегти очі здоровими: сім простих порад

Найчастіше люди ризикують втратити зір саме через недоступність елементарних медичних послуг із догляду за очима.

Тому планова перевірка зору — саме те, що може вберегти людину від погіршення гостроти зору або його втрати, радять в НСЗУ для пацієнта.

Для того, щоб перевірити зір — зверніться до свого сімейного лікаря. Пройдіть профілактичний огляд. За потреби лікар направить вас до офтальмолога, який допоможе виявити порушення та попередити ускладнення.

Щоб діагностувати проблеми зору якомога раніше, здійснюють офтальмологічний скринінг. Лікар оцінює гостроту зору (візіометрія) та вимірює внутрішньоочний тиск (тонометрія): пацієнтам, старшим за 40 років, така процедура показана не рідше одного разу на три роки, а особам із групи ризику щодо глаукоми — щороку з 35-річного віку.

Зберегти очі здоровими якомога довше допоможуть ці прості поради:

  • ведіть здоровий спосіб життя;
  • займайтеся спортом;
  • регулярно проходьте медичні огляди;
  • до раціону харчування включіть зелень (особливо шпинат), капусту, рибу (джерело Омега-3 жирних кислот);
  • контролюйте свою вагу, оскільки її надлишок чи ожиріння підвищує ризик виникнення цукрового діабету або інших хронічних недуг, які у подальшому можуть призвести до погіршення зору або навіть сліпоти;
  • для захисту очей від шкідливої дії ультрафіолетових променів використовуйте сонцезахисні окуляри;
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни під час використання контактних лінз та окулярів.

Якщо ви довго сидите за комп’ютером або тривалий час фокусується на чомусь, періодично давайте очам відпочити. Можна виконати вправу «20-20-20»: кожні 20 хв дивіться на 20 м вдалечінь протягом 20 с. Ця швидка вправа допоможе зменшити напругу очей.

Здоров’я очей залежить від стану організму. Тому варто дотримуватися здорового способу життя і не забувати про профілактичні огляди!

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024