Як зменшити вплив стресу на своє життя

16 Серпня 2022, 17:27
Як зменшити вплив стресу на своє життя 1168
Як зменшити вплив стресу на своє життя
Стрес — це нормальна психофізіологічна реакція на дії, які виходять за межі норми, з метою захисту або адаптації до змін.  
 
Наше тіло добре підготовлене для боротьби зі стресом у малих дозах, але коли цей стрес стає тривалим або хронічним, він може мати серйозні наслідки для організму, повідомляють у Центрі громадського здоров'я.
 
Щоб допомогти собі керувати стресом та зменшити його вплив на своє життя, ви можете змінити вашу поведінку та сформувати нові звички.
 
Будьте фізично активними. Регулярні фізичні вправи можуть допомогти зменшити стрес і полегшити симптоми тривоги та депресії.
 
Харчуйтеся здорово. Ваш раціон впливає на всі аспекти вашого здоров'я, включно з вашим психічним здоров'ям. Зведіть до мінімуму вживання продуктів і напоїв з високим ступенем обробки, натомість їжте більше цільних продуктів, як-от овочі, фрукти, боби, риба, горіхи. Це допоможе забезпечити правильне харчування вашого тіла. Зі свого боку, це підвищить вашу стійкість до стресу.
 
Мінімізуйте використання гаджетів і скоротіть екранний час. Смартфони, комп'ютери та планшети є невіддільною частиною щоденного життя багатьох людей, але занадто часте їх використання може підвищити рівень стресу. Низка досліджень доводять зв’язок між надмірним використанням смартфонів і підвищеним рівнем стресу та розладами психічного здоров'я.
 
Дбайте про себе. Знайдіть час піклуватися про себе. Це допоможе знизити рівень стресу. Наприклад, ви можете прогулятися вулицею, прийняти ванну, почитати книгу, зайнятися йогою або своїм хобі.
 
Скоротіть споживання кофеїну. Кофеїн — це хімічна речовина, що міститься в каві, чаї, шоколаді та енергетичних напоях, та стимулює нашу центральну нервову систему. Надмірне споживання кофеїну може погіршити якість сну та посилити почуття тривоги. Хоча багато досліджень доводять, що кава корисна в помірних кількостях, рекомендується не перевищувати 400 мг кофеїну на день.
 
Проводьте час з друзями та сім'єю. Підтримка друзів і сім'ї може допомогти вам пережити важкий період і впоратися зі стресом.
 
Встановіть кордони та навчіться говорити ні. Візьміть під контроль своє особисте життя. Так ви зможете зменшити стрес та захистити своє психічне здоров'я. Один зі способів зробити це – частіше говорити «ні». Це правильно, особливо якщо ви виявите, що берете на себе більше, ніж можете. Адже поєднання багатьох обов'язків може викликати почуття перевантаженості.
 
Не прокрастинуйте. Ще один спосіб взяти під контроль свій стрес — скласти список справ і зазначити терміни їх виконання їх виконання та не відкладати справи на потім.
 
Обійматися. Людський дотик може мати заспокійливий ефект і допомогти вам краще впоратися зі стресом. Наприклад, обійми допоможуть послабити такі симптоми стресу, як прискорення серцебиття та підвищення кров’яного тиску.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024