Медична допомога вагітним у Чехії: як отримати

13 Серпня 2022, 14:15
Медична допомога вагітним у Чехії: як отримати 3185
Медична допомога вагітним у Чехії: як отримати

Майже 400 тисяч українців виїхало у Чехію через війну, серед – значна кількість жінок.

Яку медичну допомогу можуть отримати вагітні у Чехії – розповідає МОЗ України. 

Щоб отримати меддпомогу, вагітна має встати на облік гінеколога. Допомога вагітним та під час пологів – безоплатна за наявності медичного страхування.

Під час першого огляду в консультації гінеколог визначає ступінь потенційного ризику та відносить вагітну до відповідної групи. Від цього залежить, як часто жінка має відвідувати лікаря для спостереження та робити дослідження.

1. Вагітність із низьким ризиком

Диспансерне допологове спостереження відбувається:

  • до 34 тижня вагітності – з інтервалом 4–6 тижнів,
  • з 34 тижня вагітності до пологів – раз на 1–2 тижні,
  • з 40-го тижня – не менше 2 разів на тиждень.

2. Вагітні з певним специфічним ризиком

Якщо жінка була віднесена до цієї категорії, періодичність відвідувань лікаря та обсяг лабораторних чи консультаційних обстежень лікар визначає індивідуально залежно від характеру та тяжкості клінічного стану вагітної.

Якщо жінка не народила до 41 тижня, в Чехії зазвичай рекомендують вагітній переривання вагітності. 

Повний перелік процедур, аналізів та консультації зазначений у цьому документі (чеською мовою).  

Вагітна в Чехії має право вибрати пологовий будинок незалежно від місця проживання. У більшості пологових будинків необхідно зареєструватися на 14+ тижні вагітності. Деякі заклади дозволяють зробити це онлайн. 

У пологовий будинок потрібно взяти з собою обмінну карту вагітної та результати аналізів з 36-го тижня вагітності.

Якщо жінка народила до того, як отримати візу тимчасового захисту, витрати на медичну допомогу будуть відшкодовані страховою тільки у випадку отримання візи протягом 30 днів. Її новонароджена дитина має право на безоплатну медичну допомогу протягом 30 днів до отримання своєї візи. Проте для отримання безоплатної медичної допомоги потрібно відразу оформити страхування на дитину (протягом восьми днів від народження).

Страхування на дитину потрібно оформляти навіть якщо мати має візу та медичне страхування в Чехії. 

Для дитини потрібно обрати педіатра – до або відразу після пологів. Інструкція щодо процедури реєстрації доступна на цьому сайті. 

Новонароджений реєструється у РАГСі за місцем народження. Якщо дитина була народжена в пологовому будинку, про народження повідомляє медичний заклад або лікар.

Повідомити необхідно протягом трьох днів від моменту народження, якщо це робить інша людина. Якщо заяву робить мати дитини – не пізніше трьох робочих днів від моменту, коли вона сама в змозі це зробити. 

На підставі заяви робиться запис в реєстрі і надалі видається свідоцтво про народження – документ, що підтверджує факт народження дитини, містить інформацію про ім'я та прізвище дитини, а також дані про її батьків (див. більше інформації щодо процедури реєстрації). 

Більше інформації про те, як отримати медичну допомогу українцям в Чехії, читайте за посиланням: https://moz.gov.ua/cheska-respublika.

Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки, за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов'язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024