Призначати антибіотики – справа лікаря, – Центр громадського здоров'я

12 Серпня 2022, 11:29
Антибіотики 526
Антибіотики

Найбільш тривожний наслідок безконтрольного прийому антибактеріальних препаратів — антибіотикорезистентність. Тобто, коли бактерії стають стійкими до антибіотиків. 

Бактерії, як і будь-які живі організми, не хочуть, щоб їм влаштовували масове знищення. Вони адаптуються під виклики навколишнього середовища, роз'яснюють у Центрі громадського здоров'я. 

Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим антибіотиком, а іноді навіть з цілим класом.

Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або припинила курс препарата раніше і певна кількість бактерій могла вижити та еволюціонувати.

Потім, коли ви дійсно захворієте на, скажімо, бактеріальну пневмонію, антибіотик просто не спрацює. І від цього можна померти.

Ми вже маємо антибіотикорезистентні бактерії. Наприклад, метициллинрезистентний золотистий стафілокок, який призводить до невиліковних пневмоній та сепсисів. Також Україна потерпає від резистентного до антибіотиків туберкульозу.

Читайте також: В Україні з 1 серпня антибіотики можна буде отримати лише за рецептом лікаря

Що можна зробити вже зараз:

  • Не вимагати від свого сімейного лікаря антибіотики, якщо ви маєте нежить, лихоманку та інші ознаки гострого вірусного респіраторного захворювання. У такому стані в людини можуть розвинутися бактеріальні ускладнення. Проте, вони мають специфічну симптоматику, яку повинен діагностувати лікар. До того ж, не всі антибіотики однакові й призначаючи їх собі самостійно, ви маєте високі ризики помилитися.
  • Якщо вам призначили антибактеріальні препарати, не варто припиняти їхній прийом раніше встановленого курсу, навіть якщо почуваєшся краще.
  • Вакцинуйтеся, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат. 

Щоразу, коли ви п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково — десь радіє бактерія. Бо в неї збільшуються шанси стати супербактерією. Це не просто вислів. Так називають бактерії, що сформували стійкість до більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024