За перші чотири дні виписано майже 10 тисяч електронних рецептів на антибіотики

07 Серпня 2022, 15:13
За перші чотири дні виписано майже 10 тисяч електронних рецептів на антибіотики 636
За перші чотири дні виписано майже 10 тисяч електронних рецептів на антибіотики

З 1 серпня лікарі та фармацевти по всій Україні почали працювати з електронними рецептами на антибіотики.

Електронний рецепт – це долучення України до сучасних світових медичних стандартів, адже антибіотики практично у всьому світу випускаються виключно за призначенням лікаря, пишуть у МОЗ. 

Його впровадження не лише депаперизує сферу охорони здоров’я, але й кидає виклик ще серйознішій проблемі – самовільному вживанню пацієнтами антибактеріальних препаратів, що може викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків. 

«Призначення антибіотиків – виключно прерогатива лікаря, адже лише лікар знає, який саме антибіотик потрібен для конкретного пацієнта і саме лікар несе відповідальність за збереження його здоров’я і життя, – ділиться враженнями Роман Вайда, лікар-хірург Першого територіального медичного об'єднання м. Львова. – Технічно виписка грамотно продумана – просто і прозоро. До того ж, мені дуже імпонує, що є можливість переглядати навчальні курси онлайн».

Інновація стала для медичних працівників справжнім проривом – так, лише за перші чотири днів було виписано 9 518 електронних рецептів на антибактеріальні препарати.

«Я вважаю, що e-рецепт на антибіотики на сьогодні – просто необхідність, оскільки часто люди, начитавшись статей в Інтернеті, займаються самолікуванням, а потім, коли зрештою приходять до лікаря, організм вже не реагує на лікування, – відзначає Наталія Дрожжевкіна, пульмонолог КНП «ЦПМСД« Бердичівської міської ради. – Мої побоювання щодо виписки електронного рецепта швидко пройшли завдяки підготовці – фахівці МІС, в якій працюю, напередодні запуску провели вебінар, де все доступно пояснили.  До того ж я нещодавно проходила курс навчання від НСЗУ, рекомендую це зробити кожному лікареві».

Нагадуємо, що електронний рецепт можна отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків. 

До того ж функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно, просто фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та вкаже кількість відпущеного препарату.

«Важливо, що електронний рецепт  привчає до відповідальності не тільки лікарів, а і пацієнтів – нарешті ми до цього дійшли. Виписуєш рецепт – все одразу фіксується в системі, історія відслідковується лікарем, – говорить Дарина Поддячна, лікар терапевт. – Хочемо розвивати в пацієнтів культуру здоров’я та відповідального ставлення до себе». 

Нові можливості електронної системи охорони здоровʼя, зокрема електронний рецепт на антибіотики, прищеплюють пацієнтам дбайливе ставлення до свого здоров’я, а лікарям – можливість працювати більш сучасно та ефективно.

Нагадуємо, якщо у вас є додаткові питання, що стосуються відпуску антибіотиків, ви можете звернутися до контакт-центру за коротким номером 1677 (гілка «7«). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть у вирішенні тих чи інших питань

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024