До яких лікарів можна звертатися без електронного направлення

06 Серпня 2022, 16:26
До яких лікарів можна звертатися без електронного направлення 9643
До яких лікарів можна звертатися без електронного направлення

Без направлення українці можуть звертатися, в першу чергу, до лікарів первинної медичної допомоги – педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів.

 В умовах війни наявність декларації для внутрішньо переміщених осіб також не є обов’язковою, роз'яснюють у МОЗ.

Саме лікарі первинної ланки приймають рішення про залучення до лікування фахівця іншої спеціалізації, додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію тощо, якщо стан пацієнта цього вимагає.

Читайте також: Декларація з лікарем: що треба знати пацієнту

На прийом до вузькоспеціалізованого фахівця лікар ПМД має сформувати електронне направлення. Проте, у зв’язку із війною, в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях діють і паперові направлення до лікарів. 

Також є випадки, коли до вузьких фахівців можна звернутися напряму. Так, направлення не потрібне у разі звернення до таких фахівців:

  • гінеколога, у тому числі дитячого,
  • психіатра,
  • нарколога,
  • стоматолога (планова допомога для дітей та ургентна для дітей і дорослих),
  • фтизіатра,
  • лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

Звичайно, електронне направлення не потрібне у випадках, коли пацієнтові необхідна екстрена медична допомога. Ця допомога надається безоплатно усім пацієнтам без винятку, без направлення і декларації.

Коментарі
06 Серпня 2022, 18:37
Про Тараса Шуміка напишіть, чого язики в сраку повтикали? Напишіть хай люди знають, яка в нас поліція продажна і які працівники безвідповідальні!!!!
06 Серпня 2022, 18:39
Про Тараса Шуміка напишіть, чого язики в сраку повтикали. Напишіть хай люди знають, яка в нас поліція продажна і які працівники безвідповідальні!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024