Медики закликають людей з хронічними хворобами та віком 60+ вакцинуватись бустерною дозою

05 Серпня 2022, 13:15
Медики закликають людей з хронічними хворобами та віком 60+ вакцинуватись бустерною дозою 1673
Медики закликають людей з хронічними хворобами та віком 60+ вакцинуватись бустерною дозою

В Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини проти COVID-19 людям із груп ризику.

Про це пише НСЗУ для пацієнта.

До них належать:

  • люди віком понад 60 років
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми
  • люди з інвалідністю
  • люди з імуносупресією
  • люди віком 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів тут https://bit.ly/3PSJ1wX)
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

 Якою вакциною щепитися?

Для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину — наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer.

Скільки часу має пройти від попереднього щеплення?

Інтервал має становити щонайменше 4 місяці.

Навіщо потрібен другий бустер?

Дослідження показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом.

Чому тільки цим групам населення дозволили бустер?

Попередні дані досліджень свідчать, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Тому здоровим людям до 60 років, вагітним без супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу COVID-19, групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати другу бустерну дозу щеплення.

Нагадуємо, що в Україні всі люди від 18 років можуть отримати одне бустерне щеплення, щонайменше, через 6 місяців після первинного курсу вакцинації проти COVID-19

Що таке первинний курс?

Для більшості людей це два щеплення вакцинами, дозволеними в Україні (Moderna, Pfizer, AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac), або одне щеплення Janssen/Johnson&Johnson.

 Що таке додаткова доза?

Для певних категорій населення первинний курс включає також додаткову дозу. Це люди, чий організм не може сформувати достатній імунний захист від двох доз вакцини (або однієї, якщо це Janssen). Додаткової дози потребують, зокрема, люди із різними видами раку крові, з ВІЛ-інфекцією, з аутоімунними захворюваннями, які отримують імуносупресивну або імуномодулюючу терапію.

Коли треба отримати додаткову дозу: через 28-90 днів після другої (першої для вакцини Janssen), незалежно від того, якою вакциною людина щепилася.

Що таке бустерна доза?

Це нова доза вакцини, яка посилює імунний захист, що може знижуватися з часом. Її мають отримати усі вакциновані від COVID-19 особи віком від 18 років. Від попереднього щеплення має минути від 6 до 9 місяців.

Як вакцинувати дітей?

Дітям від 12 років рекомендований первинний курс вакцинації від COVID-19 препаратом Comirnaty від Pfizer/BioNTech (два щеплення).

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024