В Україні з початку року зробили 102 трансплантації кісткового мозку

04 Серпня 2022, 14:47
Трансплантація кісткового мозку 605
Трансплантація кісткового мозку

Трансплантацію кісткового мозку почали проводити у західних регіонах.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький. 

Одна з можливостей врятувати онкохвору дитину – трансплантація кісткового мозку. З початку війни зусиллями першої леді Олени Зеленської та МОЗ на лікування за кордон виїхало понад 600 онкохворих дітей. Потреба у проведенні операцій дітям зменшилась, але пацієнти з раком, що залишились в Україні, не можуть чекати, поки завершаться бойові дії, і їм зможуть зробити операцію.

Незважаючи на війну, напрямок трансплантації кісткового мозку продовжує розвиватися. Нещодавно першу трансплантацію кісткового мозку дитині провели у Львові, у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Трирічна Уляна з Волині майже рік боролась з пухлиною головного мозку. У 2021 році її прооперували луцькі нейрохірурги. Але досі дитина отримувала хіміотерапію. Повністю одужати вона змогла лише після трансплантації кісткового мозку. Дівчинка стала донором для самої себе – їй пересадили власні клітини. Після трансплантації маленька пацієнтка почувається добре, показники крові покращились, проте для повного одужання їй потрібна підтримувальна хіміотерапія.

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр увійшов до пілотного проєкту з трансплантації. За ним всі медичні витрати – попередні обстеження, саму процедуру пересадки, і терапію, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період – оплачує держава. Відповідно лікування пацієнта проходить безоплатно.

Загалом в Україні пересадку кісткового мозку проводять 8 медичних закладів. В лідерах за кількістю проведених операцій – Черкаський обласний онкодиспансер та Національна дитяча лікарня «Охматдит».

На жаль, війна зменшила темпи проведення операцій з пересадки кісткового мозку в Україні. За даними Українського центру трансплант-координації, за перше півріччя 2022 року проведено 102 трансплантації кісткового мозку, з них – 14 дітям. За весь минулий рік було проведено 77 трансплантацій кісткового мозку дітям.

 Нагадаю, що за ініціативи нашого Комітету на цей рік фінансування трансплантації в Україні збільшено до майже 1 млрд грн. Будемо й надалі підтримувати розвиток цього напрямку медицини.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024