Які ліки можна отримати за електронним рецептом

03 Серпня 2022, 12:30
Які ліки можна отримати за електронним рецептом 1713
Які ліки можна отримати за електронним рецептом

Електронний рецепт поступово приходить на заміну традиційному паперовому.

Його неможливо загубити чи підробити, оскільки він створюється в електронній системі охорони здоров’я. Крім того, завдяки е-рецепту можна відстежувати статистику призначень ліків у режимі реального часу, пише Нацслужба здоров'я. 

Наразі електронний рецепт діє для двох категорій препаратів: ті, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», та антибіотики.

Так, за програмою «Доступні ліки» пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Йдеться про такі захворювання:
  • серцево-судинні;
  • бронхіальна астма;
  • діабет 2 типу;
  • цукровий діабет;
  • нецукровий діабет;
  • розлади психіки та поведінки, епілепсія.

Рецепти на них виписують як сімейні лікарі, такі профільні спеціалісти — психіатри, неврологи, ендокринологи, залежно від захворювання.

Крім того, із серпня антибіотики в Україні можна купити лише за рецептом. Такий рецепт можна отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Лікар призначає ліки в рецепті за діючою речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування. А крім цього також вкаже спосіб застосування ліків та тривалість його прийому. Пацієнт може обрати будь-який із наявних брендів лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Важливо: антибіотики не є частиною програми «Доступні ліки», пацієнти можуть придбати їх лише власним коштом. Рецепт необхідний для того, щоб знизити безконтрольне вживання антибіотиків, яке вже призвело до стійкості багатьох хвороб до ліків.

Пам’ятайте, що під час воєнного стану діють як електронні,так і паперові рецепти. Для отримання саме електронного рецепта пацієнтові необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024