Рівненські медики розповіли, чи врятує джин з тоніком від звірячої віспи

02 Серпня 2022, 11:21
Рівненські медики розповіли, чи врятує джин з тоніком від звірячої віспи 504
Рівненські медики розповіли, чи врятує джин з тоніком від звірячої віспи

Зважаючи на нещодавню реєстрацію завізної малярії в області, окрім здійснення всіх необхідних епідеміологічних заходів у вогнищі та нагадування для всіх нас про основні аспекти її профілактики, ми отримали багато запитань стосовно альтернативних засобів недопущення інфікування малярійними плазмодіями, зокрема вживання джину з тоніком при перебуванні у країнах, неблагополучних щодо даного захворювання.  

Лікувальна властивість джину з тоніком має свою давню історію, яка починається ще з 17 століття. В той час Ост-Індська компанія, сама прибуткова та впливова у Британській імперії, мала свій флот, армію та величезну дипломатичну підтримку, займалась торгівлею з Індією — золотим дном того часу. Однак, вся велич цієї держави у державі, її завоювання та досягнення були безсилі перед маленькими комарами, які переносили малярію — хворобу, яка косила всіх підряд, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Врятував цю критичну ситуацію чарівний напій від туземців Перу — тонік, екстракт кори хінінового дерева, в складі якого є хінін,  саме він і володіє лікувальними властивостями щодо малярії й дотепер рекомендується ВООЗ для терапії її неускладнених форм. На той час тонік був страшенно дорогий й доступний лише дуже заможним людям, та вже з 18 століття Південна Америка втратила монополію на кору хіни, хінне дерево почали вирощувати на Яві, Цейлоні, що значно здешевило вартість тоніка й він став не просто популярним, а життєво необхідним напоєм в Індії. 

Але був у тоніку один суттєвий недолік — дуже гіркий смак, покращити який не вдавалось ні цукром, ні фруктовими сиропами, й не всі брутальні моряки британського флоту могли його вживати, а для профілактики малярії необхідно робити це було щодня. Нарешті хтось з них рознервувався, знехтував правилом “не змішувати ліки та алкоголь” й хлюпнув добрячу дозу джину в тонік, тим самим сотворивши диво — смак напою чудово збалансувався, гіркота нейтралізувалась, а через те, що джин зовсім не був дефіцитом цей захід профілактики малярії став популярним навіть там, де малярійних комарів ніколи й не було. 

Гіпотеза про профілактичний ефект вживання джину з тоніком підтримується серед багатьох людей, які на довгий час від'їжджають в країни, небезпечні відносно передачі малярії й досі. Однак, наголошуємо, що цілющими властивостями володіє саме тонік,  вживати його потрібно багато і з певною періодичністю, та й більшість тоніків, які пропонує сучасна торгова мережа, містять мізерну кількість хініну, щоб не бути гіркими як традиційний напій. Тому не варто ототожнювати себе з британськими моряками, життя яких було доволі суворим і експерименти з алкоголем проводились ними неспроста. Зараз існують досить ефективні лікарські засоби захисту від малярії, а споживання джину, навіть з тоніком є сумнівним способом профілактики від цієї хвороби та, швидше, може зашкодити, адже згубний вплив алкоголю на організм людини сумніву не піддається.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024