Який інсулін можна отримати безоплатно, а який – тільки з доплатою

30 Липня 2022, 10:33
Який інсулін можна отримати безоплатно, а який – тільки з доплатою 2058
Який інсулін можна отримати безоплатно, а який – тільки з доплатою

З 15 липня змінили порядок відшкодування лікарських засобів, встановлений на початку війни.

Про це інформує Національна служба здоров'я. 

Повернулась доплата за деякі препарати інсуліну, відпущені за електронним рецептом.

  • Незначна доплата складає 15% від роздрібної вартості препарату. Це стосується 29 29 препаратів інсуліну.
  • Повністю безоплатними залишаються 47 препаратів.
Всі ці препарати пацієнти можуть отримати за електронним або паперовим рецептом, якщо лікар не має доступу до електронної системи охорони здоров’я.
На початку війни Уряд ухвалив зміни до Порядку реімбурсації лікарських засобів та скасував доплату на всі інсуліни. Цей крок дозволив у важкий час підтримати пацієнтів, які потребували безперешкодного доступу до ліків.
Проте нині необхідно максимально раціонально використовувати державні кошти та ресурси, щоб гарантувати усім пацієнтам рівний доступ до медичних послуг та ліків. Тому НСЗУ повертається до попередніх умов та правил програми реімбурсації. Це допоможе забезпечити гарантований державою обсяг безоплатних медичних послуг для всіх українців і зберегти доступність препаратів інсуліну, а також інших препаратів за програмою «Доступні ліки».
Держава гарантує пацієнтам із цукровим діабетом доступ до базового лікування інсулінами безоплатно. Базове лікування залежить від категорії, яку визначає для пацієнта ендокринолог, і передбачає або препарати інсуліну людини, або аналоги інсуліну відповідної форми.
Усі пацієнти з інсулінозалежним діабетом мають безоплатний доступ до базового лікування. А ті, хто бажає отримувати інсулін іншого типу або виду, отримають його з доплатою 15% від вартості препарату.

Раніше ми розповідаємо, які групи пацієнтів мають право отримати певний тип та форму препаратів інсуліну безоплатно, а які — з доплатою 15%: https://bit.ly/3cBhi5K.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024