Що роблять на Рівненщині, аби запобігти поширенню холери

28 Липня 2022, 10:23
Що роблять на Рівненщині, аби запобігти поширенню холери 1092
Що роблять на Рівненщині, аби запобігти поширенню холери

Холера належить до числа найдавніших хвороб людини. Холера з грецької χολή - «жовч» і ροή - «текти», «витікати». Ще в індійських санскритських джерелах IX—VII ст. до н. е. є відомості про холеру. У них цю хворобу часто називали «маха-марі» - велика моровиця та «мордіксім». 

В одному старовинному документі, який належить до періоду Александра Македонського, описана ця хвороба так: «Губи блідніють, погляд стає безглуздим, очі закочуються, руки та ноги зморщуються, наче від вогню, і хвороба охоплює багато тисяч людей…..», пише Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Основним клінічним проявом є діарея (скільки влив рідини, стільки й вилилось), яка призводить до зневоднення. За відсутності своєчасного лікування, може призвести до летальних випадків.

Наразі на території Рівненської області для запобігання поширенню холери, розроблена низка розпорядчих документів, посилена настороженість серед медичного персоналу, проводиться лабораторний контроль з об’єктів навколишнього середовища та від людей з розладами шлунково-кишкового тракту.

Загальна сприйнятливість до холери, простота інфікування, швидко прогресуюче протікання хвороби, великі затрати, необхідні для локалізації та ліквідації осередку захворювання, ізоляції та лікування хворих є ознаками особливо небезпечної інфекції. Тому, для запобігання виникненню захворювання потрібно дотримуватись простих правил: 

  • мити руки з милом коли повертаєтесь додому, після відвідування туалету, перед та під час приготування їжі та прийому їжі;
  • кип’ятити воду перед вживанням;
  • піддавати  їжу термічній обробці перед її прийомом
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024