Хвороба одна – збудників багато: у МОЗ спростували міф про менінгіт, мокру голову та шапку

27 Липня 2022, 20:40
У МОЗ спростували міф про менінгіт, мокру  голову та шапку 1700
У МОЗ спростували міф про менінгіт, мокру голову та шапку

«От будеш ходити на вулицю з мокрою головою — отримаєш менінгіт!». Такі «погрози» можуть стосуватися і мокрої голови, і купання в холодній воді, і прогулянки без шапки. 

Але менінгіт не має ніякого стосунку до мокрої голови чи наявності головного убору, роз'яснює пресслужба МОЗ.

«Менінгіт — це інфекційне захворювання. Його викликають збудники — віруси, грибки, бактерії, паразити тощо», — наголошує лікар-інфекціоніст Євгеній Щербина. 

Він пояснює, що найпоширенішою причиною менінгітів є саме віруси, зокрема ентеровіруси.  На них припадає орієнтовно  понад 80%  всіх вірусних менінгітів. Групи ентеровірусів також спричиняють кишкові інфекції.

Але що таке взагалі менінгіт? Давайте розбиратися.

Хвороба одна — збудників багато

Менінгіт — це  запалення захисних оболонок  головного та спинного мозку. Основні  симптоми  менінгіту:

- висока температура;

- головний біль;

- блювання;

- холодні кінцівки;

- сплутаність свідомості;

- скованість шиї;

- людина сонна, її важко розбудити;

- судоми;

- специфічний висип, який не зникає під час натискання;

- людині важко витримувати яскраве світло.

Як ми вже згадали, викликати хворобу можуть різні збудники — і грибки, і бактерії, і віруси.

«Вірусні менінгіти, як правило, протікають легше. Доволі часто ви можете навіть і не знати, що у вашої дитини чи вас був менінгіт. Ну, температура, ну голова боліла — з ким не буває? Навіть якщо така людина потребує госпіталізації, то в більшості випадків не перебуватиме в реанімаційному відділенні», — говорить інфекціоніст Євгеній Щербина. 

Також бувають паразитарні, амебні та  неінфекційні менінгіти , які можуть виникнути як наслідок дії  деяких препаратів, операцій на мозку або травм голови. 

Отож, причини різні, але, як бачите, — жодних згадок про капелюхи, мокре волосся та купання в холодній воді. Євгеній Щербина додає, що частіше менінгіт розвивається в людей, які мають серйозні проблеми з імунітетом. Але іноді це може трапитись і з абсолютно здоровою людиною.

Як захиститися?

Хотіли б ми сказати, що для захисту достатньо зробити одне щеплення. Але не все так просто. Тобто робити щеплення точно потрібно і не одне!

Оскільки менінгіт спричиняють дуже різноманітні віруси та бактерії, захист від нього можуть надати такі вакцини:

- Hib-вакцина проти гемофільної інфекції;

- проти пневмококової інфекції;

- проти менінгококової інфекції.

Але також менінгіт може викликати вірус кору,  вірус грипу  або  вітряна віспа. І від цих хвороб також є щеплення. 

Варто зауважити, що в Україні є щеплення лише проти таких серогруп менінгококу як А, С, Y та W-135. Проте немає вакцини проти серогрупи типу В. Ця вакцина називається BEXERO і якщо ви наразі перебуваєте за кордоном, не упустіть нагоду щепитись нею. 

Дотримуватись національного календаря щеплень та не нехтувати можливістю купити додаткові вакцини — вже є прекрасним захистом від цього захворювання.  Ну і звичайно, не забуваємо про базові правила гігієни: ретельне миття рук, користування чистими приборами для їжі тощо. 

«В зоні ризику менінгіту і дорослі, якщо вони проживають скупчено, наприклад, в гуртожитках або казармах. Отож варто подумати про щеплення в будь-якому віці», — каже лікар.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024