На Рівненщині побільшало звернень щодо небезпеки павука-аргіопи

22 Липня 2022, 14:53
На Рівненщині побільшало звернень щодо небезпеки павука-аргіопа 2168
На Рівненщині побільшало звернень щодо небезпеки павука-аргіопа

Прийдешній тиждень ознаменувався збільшенням звернень до Рівненського центру контролю та профілактики хвороб мешканців області стосовно небезпеки «зірки» інтернету минулого року, красивого павука роду Аргіопи.

З тигровим павуком, або павуком-осою люди зустрічаються у місцях з високою трав’янистою рослинністю: на луках, лісових галявинах, заростях очерету, у городах, роз'яснюють у Рівненському центрі контролю та профілактики хвороб.

В Установі роз'яснюють, що минулорічне зростання чисельності аргіопи пов’язане з кліматичними умовами 2021 року, інтенсивним розмноження лучних комах та зростанням їх кормової бази. 

Ці павуки з’явились в Україні ще кілька століть тому, це зовсім не новий чи нещодавно завезений до нашої держави рід членистоногих. Дуже гарна істота, з поздовжніми чи поперечними жовто-чорно-білими смугами, досить великих розмірів, самки інколи перевищують 2 см. Плетуть цікаву павутину з характерним швом у центрі, схожим на візерунок, роль якого до кінця не з’ясована, одні дослідники вважають його сигнальною ниткою, інші — ультрафіолетовою приманкою, яка створює відповідне підсвічення і приваблює комах, які й є раціоном аргіопи.

Боятись цих павуків не варто, для людини вони абсолютно безпечні, їх отрута набагато слабша за отруту всім нам знайомого хрестовика, вона потрібна їм лише для знерухомлення здобичі. Цей павук має спокійний характер і при зустрічі з людиною намагатиметься втекти. Може вкусити, лише тоді, коли людина своїми діями становитиме загрозу для їх життя — ненароком притисне, або настирливо тицятиме в нього пальцями з ніби-то пізнавальним інтересом. Відчуття при укусі подібні, як при укусі оси, досить неприємні, але наслідки не катастрофічні, обережним треба бути лише людям з яскраво вираженими алергічними реакціями на укуси членистоногих.

Ці красиві створіння потерпають від вкрай необґрунтованої агресії, однак, в жодному разі не потрібно їх нищити, вони зовсім не агресивні, є чудовими помічниками у знищенні комах, які без павуків унеможливили б наше життя. 

Якщо у вас панічний страх побачивши аргіопи, відійдіть якнайдалі та утримайтесь від бажання роздавити її капцем. Ці павуки досить спокійні, вони залюбки позуватимуть для ваших світлин, однак, не варто брати його до рук, в тому числі й для того, щоб поцікавитись його небезпечністю, адже до невідомих вам форм життя краще не наближатись. 

Наша Україна багата на чудові представники флори і фауни, які у 99,9% мають добру славу, й аргіопа є одним з них, тому при зустрічі з нею помилуйтесь та наповніть себе лише позитивною енергетикою.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024