В усіх регіонах України туберкульоз у дітей діагностуватимуть за інноваційною методикою

21 Липня 2022, 13:05
В усіх регіонах України туберкульоз у дітей діагностуватимуть за інноваційною методикою 1237
В усіх регіонах України туберкульоз у дітей діагностуватимуть за інноваційною методикою

В усіх регіонах України туберкульоз дітей діагностуватимуть за інноваційною методикою.

Про це інформує Центр громадського здоров'я. 

Діагностика туберкульозу легенів у дітей залишається складною проблемою, особливо у дітей з найвищим ризиком у віці до 5 років. Туберкульоз у дітей часто малобацилярний і діти раннього віку зазвичай не в змозі виділити зразок мокротиння, тому для отримання зразка для мікробіологічної діагностики можна застосувати індукцію мокротиння або аспірацію з шлунка, але ці методи викликають дискомфорт, стрес і біль у дітей. 

Крім того, після збору зразка часто потрібен тривалий час інкубації (3–4 тижні) для виділення мікобактерії туберкульозу на культурі, що обмежує своєчасну діагностику та призводить до затримок у початку лікування. 

Особливо проблематично це у дітей віком до 5 років, які мають найбільший ризик розвитку туберкульозного менінгіту та міліарного туберкульозу. Більшість дітей лікують від туберкульозу на основі клінічних симптомів. Це сприяє як недостатній діагностиці, так і надмірному лікуванню дитячого туберкульозу, особливо у дітей раннього віку.

Удосконалення  діагностики туберкульозу у дітей має важливе значення для забезпечення ефективного лікування тих, у кого є бактеріологічно підтверджений діагноз.  

З 2021 року Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує дослідження калу в якості нового типу зразку нарівні з мокротинням (відхаркуваним або індукованим), носоглотковим аспіратом або шлунковим аспіратом для тесту Xpert Ultra як початковий діагностичний аналіз на туберкульоз та для визначення резистентності до рифампіцину у дітей з ознаками й симптомами ТБ легень. Зразки калу можна легко отримати, і вони містять Mycobacterium tuberculosis із проковтнутого мокротиння.  

З боку Центру громадського здоров’я за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією вжито низку системних заходів для впровадження цього інноваційного методу:

  • закуплено системи GeneXpert та картриджі Xpert Ultra, контейнери для збору біоматеріалів для всіх регіонів;
  • розроблено СОПи відповідно до рекомендацій Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Глобальної лабораторної ініціативи (Порядок збору і транспортування  зразків калу для дослідження  на платформі  GeneXpert,  дослідження калу на наявність M.tuberculosis та стійкості до рифампіцину з використанням картриджів XpertMTB/RIF/Ultra на платформі GeneXpert);
  • забезпечено переклад на українську мову «Операційне керівництво ВООЗ щодо туберкульозу. Модуль 5: Ведення туберкульозу в дітей і підлітків», «Практичний посібник з обробки зразків калу для діагностики ТБ в дітей»; 
  • розроблено спільно з керівником Центральної референс-лабораторії МОЗ України та спеціалістами організації РАТН методичні рекомендації «Використання альтернативних зразків в картриджах GeneХpert MBT/RIF і GeneXpert MBT/RIF ULTRA для діагностики легеневого і позалегеневого туберкульозу та туберкульозу у дорослих і дітей в Україні»;
  • проведено навчання з лабораторними фахівцями регіональних протитуберкульозних служб щодо методики досліджень із залученням керівника Центральної референс-лабораторії МОЗ України.

З червня 2022 року зазначена методика виявлення туберкульозу у дітей стала доступна у всіх регіонах. В рамках країнового впровадження  був отриманий вже перший результат. Завдяки злагодженій роботі дитячого фтизіатра та фахівців регіональної лабораторії з діагностики туберкульозу у Хмельницькій області підтверджено діагноз туберкульоз у дитини молодшого віку, використовуючи нову методику. Наразі дитина отримує лікування.

Більш детальну інформацію щодо організації виявлення туберкульозу у дітей молекулярно-генетичним методом, використовуючи альтернативні зразки біоматеріалу (кал) можна отримати, звернувшись до фахівців регіональних протитуберкульозних закладів.

Ми очікуємо, що такий простий, безболісний метод радикально покращить доступ до бактеріологічної діагностики туберкульозу у маленьких дітей.

Нагадаємо, найпоширенішими симптомами туберкульозу у дітей є:

  • кашель, особливо якщо він постійний і не минає;
  • тривала гарячка з нічним потовиділенням чи без;
  • погане харчування або анорексія;
  • втрата ваги або погана прибавка у вазі;
  • незвична стомлюваність, зниження грайливості або зниження активності.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024