Чи забезпечена Рівненщина ліками

20 Липня 2022, 14:42
Ліки 1155
Ліки

Завдяки країнам – партнерам, волонтерам, що допомагають нашій державі, медицині функціонувати в умовах жорстокої війни, Рівненщина має достатню кількість ліків.

Про це в інтерв'ю розповів директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Олег Вівсянник, йдеться на сайті Департаменту.

За його словами, найгостріше стояло питання забезпечення інсулінами, бо заводи – виробники інсуліну знищено або пошкоджено. Проте достатня кількість інсуліну наразі є.

Також, як відзначив директор, є знеболюючі, наркотичні лікарські засоби. 

«Ми маємо достатньо гуманітарної допомоги. Водночас з  державних резервів  отримуємо достатню кількість таких препаратів.  Антибіотикотерапію ми теж отримуємо за рахунок коштів державного бюджету та від волонтерської та гуманітарної допомоги», – зазначив Олег Вівсянник.

Він також розповів, що гостро стоїть питання про лікування орфанних, тобто рідкісних захворювань, лікування яких є дороговартісним. Забезпечення необхідними ліками досить чітко налагоджено з МОЗ України, тож Рівненщина отриму достатню кількість цих ліків.

«Піднімалось також питання лікування онкозахворювань хіміотерапією. Зараз Рівненські заклади не мають проблем з постачанням цих ліків. Якщо ми отримуємо інформацію від медиків, що ось – ось настане  дефіцит ліків, то завдяки якісній комунікації з МОЗ  упродовж 2 – 3 діб ліки надходять», – розповів Олег Вівсянник.

Наразі на Рівненщині вводять таку практику, що люди, котрі використовують той чи інший препарат, повинні мати його запаси на 2 – 3 місяці. Тому не було жодного пацієнта, який би не був забезпечений ліками.

«На початку війни ми відчували, що може настати криза з перев’язувальними матеріалами, знеболювальними чи протиопіковими препаратами. Ми зараз маємо достатню кількість лікарських засобів», – додав Олег Вівсянник.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024