В Острозькій лікарні пацієнтам зможуть проводити цифрову дерматоскопію

16 Липня 2022, 13:17
В Острозькій лікарні пацієнтам зможуть проводити цифрову дерматоскопію 1987
В Острозькій лікарні пацієнтам зможуть проводити цифрову дерматоскопію

У травні 2022 року КНП «Острозька багатопрофільна лікарня» розширила кількість діагностичного обладнання за рахунок цифрового дерматоскопу HEINE NC2.

Про це йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці.

Шкіра – це зовнішній, захисний бар’єр тіла. Вона є одним із найбільших його органів і виконує життєво важливі функції. Площа поверхні шкіри в дорослої людини становить 1,5–2 кв.м, а її маса відповідає приблизно 7% маси тіла людини. 

Поверхня шкіри має характерну макро- і мікроскопічну будову. На всій поверхні шкіри можна виявити малюнок у вигляді трикутних і ромбічних полів, які обмежені борозенками. Малюнок більш чітко виражений і своєрідний на шкірі долонь та підошов. 

Отож кожна людина відрізняється своїм унікальним шкірним малюнком на якому зафіксовано її вік, фототип і схильність до впливу ультрафіолетового випромінювання, а також прояви генетичної схильності й набуті ознаки. Ідеться про біологічно активну структуру, яка розвивається протягом усього життя.

Невус (пігментна пляма, родимка) – це доброякісне шкірне новоутворення, що складається з пігментованих клітин. Невус може бути вродженим або з’явитися впродовж життя. Вроджені невуси є доброякісними утвореннями і мають мінімальний ризик переродження в меланому. Доброякісні невуси переважають у дитячому і зрілому віці.

Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри, що розвивається з пігментних клітин – меланоцитів. Вона є найнебезпечнішою хворобою з-поміж усіх ракових захворювань шкіри.

Для діагностики меланоми використовують дерматоскопію як найбільш ранню діагностику меланоми. Але остаточний діагноз меланоми може бути встановлено лише після гістологічного дослідження, яке проводять після тотального видалення невуса (пухлини) з достатнім захватом здорових тканин.

То що ж таке дерматоскопія?

Дерматоскопія – це сучасний візуальний апаратний метод дослідження поверхневих уражень шкіри, без операційного втручання за допомогою спеціального приладу – дерматоскопа.

 

Цей метод дослідження не має протипоказань. Він дає змогу безпосередньо переглядати й аналізувати епідерміс і папілярну дерму. Використання дерматоскопії полегшує клінічну діагностику всіх пігментних і безпігментних уражень шкіри. Дерматоскопія рекомендована усім, у кого є понад п’ять родимок на тілі. До групи ризику потрапляють люди зі світлою шкірою, вагітні та люди старші 60 років. Також дерматоскопія рекомендована перед тим, як видаляти будь-яке новоутворення на шкірі.

Обов’язково слід пройти цю процедуру слід у таких випадках:

• різке збільшення новоутворення в розмірах;
• зміна форми й кольору родимки;
• біль, свербіж або лущення в області утворення;
• при розмірах родимок понад 0,5 см;
• механічні травми новоутворень;
• літнім людям із великими родимками;
• родимі плями понад 10 см в діаметрі;

• якщо у родичів було виявлено меланому.

Саме після активної засмаги часто спостерігається зміна родимок і їх поповнення. Непомірний ультрафіолет здатний спричинити процес розвитку злоякісних клітин у безпечній до цього родимці.

Дерматоскопія дає змогу диференціювати тип пухлини (доброякісне це чи злоякісне новоутворення), а також обстежити інші хвороби шкіри і провести діагностику бородавок, папілом, гемангіом, пігментних невусів, кератом тощо. Цей метод абсолютно безболісний і дає можливість роздивитись і оцінити структури, які неможливо розпізнати під час застосування інших методів діагностики. Достовірність дерматоскопічного дослідження становить 95%.

Процедура схожа на УЗД: до ділянки шкіри на якій розміщена родимка, прикладають дерматоскоп, який, освітивши новоутворення яскравим променем світла, дозволяє отримати багаторазово збільшене зображення. При цьому новоутворення можна сфотографувати і передати зображення на комп’ютерний монітор (так звана фотодокументація новоутворень).

Переваги дерматоскопії:

- Завдяки методу дерматоскопії можна відразу визначити чи є ризик злоякісного утворення;
- Пацієнти, що належать до групи ризику, мають можливість постійного спостереження за зміною кольору, форми і розміру родимок;
- Можливість створення бази даних пацієнтів, у яку завантажуються фотографії новоутворень, зроблені за допомогою цифрового дерматоскопа, фіксуються їх розміри, форма і колір;
- У разі наступних зверненнях пацієнта є можливість оцінки динаміки захворювання. Це допомагає визначити подальші дії: спостерігати, видаляти новоутворення чи зробити гістологічний аналіз;

- Обстеження дає змогу визначити проблемні ділянки на шкірі за лічені хвилини.

Цей метод дозволяє не пропустити момент, коли абсолютно безпечна родимка здатна переродитись у злоякісну пухлину. Не слід забувати, що лікувати будь-яку хворобу значно простіше та найменш болісно на ранніх стадіях.

Дерматоскопія проводиться безкоштовно при наявності електронного направлення від сімейного лікаря.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024