Які вісім ліків потрібно завжди носити з собою

15 Липня 2022, 10:14
Які вісім ліків потрібно завжди носити з собою 8157
Які вісім ліків потрібно завжди носити з собою

Як захистити себе від хвороб, якщо вони спіткали вас поза домом? Наш набір — скорочений варіант домашньої аптечки, який легко поміститься навіть в кишеню куртки. 

«Так просто» вибрали найважливіші та ефективні ліки, які не лікують хвороби, а всього лише знімають хворобливий стан. Але в будь-якому випадку, вам варто звернутися до лікаря

Навіть нешкідливий йод, залитий на відкриту рану, може серйозно перешкодити діагностиці травми. Невміла перша допомога посилить ситуацію і ускладнить роботу лікарів. Тому нові автомобільні аптечки тепер складаються тільки з засобів для зупинки кровотечі. Вчитися надавати першу допомогу без зайвих дій, яка може врятувати чиєсь життя, необхідно. Однак при цьому не слід забувати, що за законами давати лікарські засоби можуть тільки сертифіковані працівники.

 

Збираючи аптечку, перш за все, придбайте відповідний контейнер. Ми рекомендуємо використовувати водонепроникну таблетницю, яка представляє собою пенал з відділеннями. У них зазвичай міститься декілька таблеток — для вуличної аптечки більше і не потрібно. Таблетницю зручно носити з собою і легко маркувати. В крайньому разі, використовуйте пластикові пакетики із застібкою.

Прикріпіть до контейнера на скотч засіб дезінфекції: спиртову серветку і гель для дезінфекції та санації рук. Марка не має значення. Ідеальний варіант — мати при собі пляшечку перекису водню або хлоргексидину. Після цього додайте стерильний бинт і бактерицидний лейкопластир. Невеликий набір для лікування травм шкірного покриву і знищення мікробів готовий.

Переходимо до таблеток. При складанні списку ми віддавали перевагу найдешевшим і ефективним засобам. Максимальна кількість таблеток одного типу в вашій вуличній аптечці — 6 штук. Щоб таблетки краще зберігалися, їх можна і не витягувати з упаковки, а просто вирізати ножицями шматочок блістера.

1. Універсальний засіб — парацетамол. Це найпопулярніший лікарський засіб в світі. На його основі випущено кілька десятків ліків (Панадол, Ефералган). Парацетамол надає знеболювальний ефект (головний і зубний біль), жарознижувальний та незначний протизапальний. У певних дозах вважається безпечним для дітей. Не можна приймати людям з хворою печінкою. Ібупрофен вважається кращим знеболюювальним ефектом, проте зізнається МОЗ, в якості засобу зниження температури  у дітей і дорослих. На першому — все-таки парацетамол, так як він більш ефективний.

2. Діарея — «Лоперамід». За ефективністю не поступається «Імодіуму», зате в кілька разів дешевший. Прийміть 4 мг лопераміду при гострій діареї, потім по 2 мг. При хронічній діареї дітям, які старші 5 років «Лоперамід» призначають у добовій дозі 2 мг.

3. Алергія — «Діазолін». Діє не гірше ніж популярний «Еріус». Є одним з найстаріших антигістамінних препаратів. Надає протиалергічну, протинабрякову дію, знімає болі в животі і свербіж. Протипоказань майже немає. «Діазолін» дитячий випускається у вигляді драже з кількістю діючої речовини 0,05 м.

4. Заспокійливе — «Валеріана». Стара добра валеріана дає стабільний седативний ефект. Втім, він приходить не дуже швидко. Деякі клінічні дослідження вказують на те, що ефект валер’янки не перевищує плацебо. Дітям до 12 років валеріана протипоказана.

5. Болі в серці — «Нітрогліцерин». Не тільки є потужним вибуховим засобом, але і заспокоює серцевий біль. Розширює судини і покращує кровотік. Пігулка нітрогліцерину швидко купірує напад стенокардії. Однак є одне «але»: ці ліки є причиною головних болей.

6. Підвищений тиск — «Папазол». Основними показаннями до застосування «Папазолу» є гіпертонічна хвороба і стенокардія. «Папазол» приймають по 1 таблетці 2-3 рази на день. Дітям до 12 років не давати.

7. Отруєння — активоване вугілля. Найпопулярніший в світі сорбент. Адсорбує отрути і токсини з шлунково-кишкового тракту до їх всмоктування. Ефективний при лікарських отруєннях. Проблема активованого вугілля в тому, що з собою потрібно носити дві пачки таблеток, тому що треба приймати з розрахунку 1 таблетка на 10 кг. Його можна замінити на більш дорогий і більш компактний «Фільтрум».

8. Спазмолітик — «Дротаверин». Який це «Дротаверин»? Так це ж стара но-шпа, тільки без накруток! Прийміть 1-2 таблетки, якщо у вас сильні спазми в животі. Для дітей у віці до 6 років разова доза становить 10-20 мг, максимальна добова — 120 мг.

Аптечка складалася для здорових людей, які не страждають серйозними хронічними захворюваннями, які вимагають регулярного прийому специфічних ліків. Якщо у вас є така недуга, складайте список з урахуванням індивідуальних особливостей.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024