Які ліки не можна змішувати: поради фармацевтів

10 Липня 2022, 11:56
Які ліки не можна змішувати 899
Які ліки не можна змішувати

Усім знайома ситуація, коли одні ліки не особливо допомагають і хочеться посилити ефект за допомогою іншого варіанту. Але змішування ліків без призначення лікаря пов’язане із певним ризиком. 

Телеграм-канал «Аптека на зв’язку» розповідає про те, які найнебезпечніші варіанти змішування найчастіше відбуваються і до чого призводять.

Знеболювальні та ліки від застуди

Ліки від застуди містять парацетамол — він позбавляє головного болю, болю в горлі і збиває температуру. Якщо одночасно прийняти і знеболювальні, які також містять парацетамол, ви можете перевищити безпечний ліміт парацетамолу на день — 4 г. Небезпека: ураження печінки.

Парацетамол у складі може бути названий ацетамінофен, APAP, AC та ацетам

Ібупрофен, диклофенак та аспірин

Ці ліки відносять до групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ). Вони працюють однаково, тому одночасно прийом цих препаратів збільшує ризик розвитку побічних ефектів, починаючи з простої нудоти і закінчуючи небезпечними для життя шлунково-кишковими кровотечами.

Антигістамінні та ліки від загойдування

У цих препаратах можуть бути схожі речовини: дифенгідрамін для лікування нежиті та дименгідринат для лікування морської хвороби. І ті, й інші речовини викликають сонливість настільки сильну, що ви можете проспати посадку на літак.

Препарати проти проносу та кальцій

Протипроносні препарати містять лоперамід, який допомагає кишківнику формувати щільніший кал. А кальцій має схожий ефект, так що одночасний прийом препаратів кальцію і лопераміду може несподівано стати причиною протилежної проблеми — запору.

 

Також ми розповідали про те, які ліки від серцево-судинних захворювань можна отримати безоплатно

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024