Мешканців Рівненщини попереджають про небезпеку інфікування дизентерією

07 Липня 2022, 15:31
Дизентерія 1846
Дизентерія

Цьогоріч літо прийшло несподівано рано і відразу принесло із собою спеку. Після холодної зими так приємно відпочити на природі, покупатись в теплому ставку, поїсти запашних шашличків, свіжих ягід, овочів та фруктів. 

Все це добре, але не слід забувати, що літо несе нам і неприємні моменти - ризик підхопити кишкову інфекцію. Однією з таких інфекцій є дизентерія, попереджають у Рівненському центрі контролю та профілактики хвороб.

Що таке дизентерія? 

Це захворювання, проявами якого є пронос, болі в животі, підвищена температура тіла. Викликається хвороба виключно бактеріями, мікроскопічними одноклітинними мікроорганізмами. Кожен рік у світі від дизентерії помирає 700 тисяч осіб, а хворіє близько 80 мільйонів.

Шляхи передачі дизентерії такі:
  • Контактно-побутовий шлях від хворої до здорової людини при будь-яких формах контакту. Бактерії можуть жити декілька діб на предметах, якими користується хвора особа, такі як дверні ручки, білизна, рушники, посуд. Щоб уникнути можливості зараження потрібно дотримуватись нескладних правил. Практично всі види шигел гинуть за пару хвилин під дією дезінфекційних засобів, тому меблі, ручки тощо потрібно ретельно обробляти. Кип'ятіння при 100 °C вбиває бактерії лише за мить. При нагріванні до 60 градусів шигели гинуть за 20 хвилин. Тому, все те, що не можна кип'ятити (наприклад, м'які іграшки), потрібно піддавати обробці теплом (паром, сухим теплом, що роблять в сухожаровій шафі або спеціальних камерах дезінфектори при виникненні спалаху). Під впливом сонячного світла бактерії загинуть за пів години., а ультрафіолетові промені вбивають їх через 10 хвилин. Холод шигел не вбиває, тому винесення продуктів і речей на мороз або розміщення їх при низьких температурах від дизентерії не рятує.
Переносниками зарази часто є мухи та інші комахи. На їх тільцях шигели живуть до 3 діб, тому за цей час вони розносять заразу на харчові продукти, предмети побуту. Заходи боротьби - це знищення мух, тарганів, мурах і унеможливлення їх потрапляння в приміщення, в тому числі й в ті, де зберігаються харчові продукти.
  • Харчовий шлях реалізується через харчові продукти. Навіть маленькі діти вже знають, що потрібно мити ягоди, фрукти та овочі перед споживанням. Це, як кажуть, стало класикою жанру. Але чомусь багато людей цими правилами нехтують. На фрукти, ягоди та овочі бактерії потрапляють з ґрунту завдяки численним комахам або просто при забрудненні тим самим ґрунтом. Шигели дуже «люблять» молочні та м'ясні продукти, салати, холодні гарніри та закуски. Профілактика - це миття всього, що куплено в магазинах та ринках і зірване в городі, дотримання правил приготування страв, умов та термінів зберігання готових страв.
  • Водний шлях. Водойми залишаються наймасовішим джерелом дизентерії. В річки, ставки та озера бактерії потрапляють з фекаліями, неочищеними стічними водами. У водному середовищі вони живуть до місяця. Заходи профілактики полягають у регулярному епідеміологічному контролі за водоймами відповідних служб, недопущенні попадання неочищених стічних вод у водойми, утримання від купання в незнайомих місцях, недопущення використання води водоймищ для приготування їжі та пиття.

В холодну пору дизентерію не хворіють?

Ті, хто так думає, глибоко помиляється. Звісно, пік захворювань, а особливо масові епідемії, дійсно спостерігаються в теплу пору року, але дизентерією хворіють і взимку.

Літом причинами захворювання є:

  • купання у водоймах, які забруднені каналізаційними стоками;

  • масове розмноження мух;

  • висока температура повітря і, як наслідок, недотримання умов зберігання харчових продуктів в магазинах та на ринках, особливо стихійних;

  • сезон свіжих овочів та фруктів, які часто вживаються без попереднього миття.

В холодні місяці року на перше місце виходять інші шляхи передачі, насамперед контактно-побутовий та харчовий.

Дизентерія – це дуже серйозне захворювання. Однак уберегтися від нього нескладно.

При перших ознаках захворювання не варто самим ставити собі діагноз і займатись самолікуванням, краще довірити це спеціалісту. Тож при перших ознаках дизентерії відправляйтеся до лікаря.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024