Сальмонельоз та гастроентероколіти: на Волині реєструють значний ріст кишкових інфекцій

04 Липня 2022, 13:17
Кишкові інфекції 1301
Кишкові інфекції

Волинян попереджають про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій (ГКІ) в літній  сезон.

Епідемічна ситуація з інфекційної захворюваності в області розцінюється як нестійка, і є сприятливі умови для поширення  окремих інфекційних хвороб, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Сьогодні нас турбує ризик поширення  гострих кишкових інфекцій. Літньо-осінній сезон  характеризується  найвищим рівнем захворюваності цими інфекціями.

Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції. Передаються вони через забруднені мікроорганізмами харчові продукти, воду та контактно-побутовим шляхом. Найбільш вразливими  є діти,  об’єкти найбільшого ризику –  дитячі    колективи  та   заклади громадського харчування.

Хоча захворюваність на сьогодні спорадична, проте, за даними оперативного аналізу, реєструється значний ріст кількості хворих на гастроентероколіти встановленої етіології (майже в 9 разів – 204 випадки проти 23 попереднього року), зокрема, на ротавірусний  ентерит (133 випадки проти 3). Ріст інфекційних  гастроентероколітів невстановленої етіології становить 3,5 рази (226 випадків проти 65).

За п'ять місяців 2022-го  вже зареєстровано 18 випадків сальмонельозу, в той час, як за весь 2021-й – 17. Окрім того, зафіксований випадок вірусного гепатиту А.

Існує ризик  виникнення спалахів гострих кищшкових інфекцій. Лише протягом останніх трьох років в області  зареєстровано 22 спалахи, з них 13 виникли в закладах громадського харчування,  сім – у  дитячих закладах, два – в побуті.

Крім того, є додаткові ризики виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в зв’язку з організацією харчування великої кількості внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного  стану та інтенсивних міграційних процесів.

Захворювання кишковою групою інфекцій, в основному, реєструються серед  дітей. З етіологічних чинників – половина захворювань викликані ротавірусною  інфекцією,  також реєструються  випадки сальмонельозу, гастроентероколітів.

Фактори  передачі інфекцій: 

  • харчові продукти (кулінарні вироби, молочні продукти з ринку,  продукти птахівництва) 
  • контактно – побутовий шлях.  

Обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України та його структурні підрозділи проводять моніторингові лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища життєдіяльності людини (якості питної води, харчових продуктів та продовольчої сировини, води відкритих водойм та ґрунту в місцях масового відпочинку людей, тощо). При виявленні невідповідностей інформують керівників закладів та контролюючі служби для вжиття відповідних заходів.

Проведення епіднагляду (спостереження) за циркуляцією збудників кишкових інфекцій в області продовжується.

Як запобігти харчовим отруєнням та гострим кишковим інфекціям у побуті влітку

  • • мийте руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням та після відвідування туалету;
    • ретельно мийте овочі та фрукти, або обдавайте їх окропом перед вживанням;
    • зберігайте продукти в місцях, захищених від мух та інших комах, які переносять інфекції;
    • дотримуйтеся термінів та умов зберігання продуктів, не складайте разом сирі та термічно оброблені продукти;
    • вживайте продукти після достатньої термічної обробки, в жодному разі не вживайте продукти сумнівної якості;
    • купайтеся лише у спеціально відведених водоймах:
  • • не купуйте харчі на стихійних ринках, або з рук приватних осіб;
    • не допускайте споживання продуктів та напоїв з вичерпаним терміном зберігання;
    • не вживайте харчі та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
    • не вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
    • не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду питну бутильовану, або з централізованих джерел водопостачання;
    • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі майте з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовуйте тільки профільтровану і проварену воду;
    • при купівлі харчів та напоїв обов’язково звертайте увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігайте їжу тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
    • пам’ятайте — при купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що ідтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
    • не беріть у подорож продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
    • на відпочинку не готуйте багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, тощо). Приготовані страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці.Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
    • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском;
    • під час відпочинку з дітьми ознайомте їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Ретельно слідкуйте, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;

 Пам’ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту інфікування до появи перших проявів захворювання найчастіше проходить від 1 до 7 діб. Характерними ознаками захворювання є: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури. 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При тяжкому стані хворого негайно викликайте швидку допомогу

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024