На Рівненщині зростає кількість хворих з туберкульозом, серед них – дітей

03 Липня 2022, 12:50
На Рівненщині зростає кількість хворих з туберкульозом 815
На Рівненщині зростає кількість хворих з туберкульозом

Експерти вивчають, як протидіяти туберкульозу на Рівненщині

За інформацією директора обласного фтизіопульмонологічного медцентру Федора Авруки, в регіоні зростає кількість хворих дітей і збільшується навантаження на лікарів. Разом із міжнародною організацією PATH медики з'ясовують, на що саме варто було б витратити грантові кошти, пише Суспільне.Рівне.

Представниця міжнародної громадської організації РАТН Ольга Павлова ознайомилась з роботою фтизіопульмонологічного центру. РАТН за фінансової підтримки USAID запроваджує новації у лікуванні туберкульозу в Україні. Організацію простору в медзакладі гостя критикує, а от технічним забезпеченням лишається задоволена.

«Має бути перегороджене відділення в «туберкульозі», а так, як у вас, це медсестер наражає на небезпеку. Є два прилади, які дозволяють зробити діагностику туберкульозу за дві години. При чому будь-якої форми туберкульозу: один працює для чутливого туберкульозу, інший встановлює додаткову резистентність при операціях. Раніше без таких приладів це займало півтора місяця», — зауважує Ольга Павлова.

Попри воєнний стан, держава справно фінансує лікування туберкульозу, але це не вирішує всіх проблем, вважає фахівчиня. В рамках свого проєкту вона вивчає, як покращити на Рівненщині надання послуг пацієнтам. Деталі Ольга обговорює з керівництвом медцентру. Директор вважає, що в цей час грантова підтримка неабияк допоможе закладу.

«Фінансовий ресурс наш обмежений, він ще менше, ніж був. Установа забезпечена всім необхідним — це медикаменти, витратні матеріали, персонал, харчування. Збільшилося навантаження на лікарів через внутрішньо переміщених осіб, військових. Збільшилася захворюваність серед дітей. Від проєкту очікуємо багато насправді речей. Іде мова про співпрацю з сімейними лікарями, тому що це важливий і великий шматок роботи. Другий — це реконструкція нашого флюоромобіля», — пояснює директор обласного фтизіопульмонологічного медцентру Федір Аврука.

Читайте також: Чи всім дітям потрібно робити пробу Манту

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024