Дівчинці з Ковеля, яка ненароком випила мийний засіб, у Львові сформували штучний стравохід

30 Червня 2022, 17:50
Дівчинці з Ковеля, яка ненароком випила мийний засіб, у Львові сформували штучний стравохід 2743
Дівчинці з Ковеля, яка ненароком випила мийний засіб, у Львові сформували штучний стравохід

Досить рідкісну операцію виконали у Львівській лікарні Святого Миколая місяць тому. Маленька пацієнтка уже вдома. 

Про це йдеться на сторінці у фейсбуці Першого медичного об'єднання Львова. 

Зараз Олі шість років, вона – ковельчанка. Коли їй було два, вона ненароком випила мийний засіб і отримала важкі хімічні опіки стравоходу. Аби дівчинка могла пити та їсти, щомісяця впродовж року її оперували – розширювали звужений та зарубцьований стравохід. Коли це перестало допомагати, Олі встановили гастростому – трубочку в животику, по якій їжа вводилася просто у шлунок.

Окрім проблеми з харчуванням, Оля мала ще одну – слину вона ковтати не могла і мусила постійно спльовувати її в хустинку. Для дівчинки, яка у вересні пішла до школи, це було дуже некомфортно. Відтак місяць тому мама привела її до львівських лікарів з проханням вилікувати дитину.

Єдиним виходом була реконструктивна операція – заміна власного стравоходу кишковим трансплантатом.

Такі втручання дуже складні і для діток рідкість. 

Однак, львівських спеціалістів це не злякало. Штучний стравохід вони сформували з фрагмента товстого кишківника, розмістивши його за грудиною від шлунка до верхнього сегмента стравоходу. Уже на третій день після операції Оля почала самостійно ковтати слину, а через тиждень – пити воду.

Наступного понеділка маленька пацієнтка з Ковеля приїде на планове обстеження. Їй зроблять гастроскопію, яка покаже, чи зможе вона нарешті попрощатися із гастростомою.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024