На Волині – критична ситуація з імунізацією дорослих від правця та дифтерії

30 Червня 2022, 14:00
Вакцинація населення 1151
Вакцинація населення

Цього року  на Волині щеплено від дифтерії і правця лише 20% дорослих від запланованого.

Про це йшлося під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій., де обговорили заходи щодо стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в області, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Головна державна санітарна лікарка Волині Наталія Янко повідомила, що в області в умовах пандемії COVID-19 захворюваність керованими інфекціями знизилася та відповідає загальнодержавній тенденції. Проте зберігаються ризики виникнення та поширення інфекції. Протягом останніх двох років реєструвалися поодинокі випадки кашлюка, правця, епідемічного паротиту.

За п'ять місяців 2022 року показники охоплення профілактичними щепленнями цільових груп населення області відповідають загальнодержавним. Необхідного нормативного рівня (42%) не досягнуто по жодній з позицій.

Критична ситуація  стосується щеплень проти дифтерії та правця серед дорослого населення – показник вакцинації у 2020 та 2021 роках не перевищив 40%. (рекомендований 95%).  Цього року  на Волині щепили лише 20% дорослих від запланованих.

В умовах воєнного стану, коли ризик поранень дуже високий, а належна обробка рани не завжди можлива,  загроза захворіти на правець  зростає навіть при незначних травмах. Летальність від нього сягає 70%.

Наталія Янко наголосила, що особливу увагу слід приділити вакцинації призовників. А саме, при проведенні медичних оглядів звертати увагу  наявність в них профілактичних щеплень проти дифтерії і правця та при необхідності скеровувати на отримання необхідної вакцинації.

Окрім щеплень від 10 захворювань, передбачених Національним календарем, проводиться вакцинація від інших інфекційних захворювань, зокрема проти COVID-19.

За цей період найефективніша робота пунктів щеплень, з огляду на їх кількість та кількість проведених щеплень, спостерігається у Києві, Волинській і Тернопільській областях.

Всього на Волині вакциновано близько 45%  від загальної чисельності дорослого населення (352 208 осіб), в тому числі:

  • Лише І дозою – близько 2% (13 159 осіб)
  • ІІ дозами – 43% (339 049 осіб)
  • Додатковою — 467
  • Бустерною 23 081       

Надання послуг з імунізації  доступні в повному об’ємі, як для декларантів, так і для  внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

 Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з медичними працівниками закладів охорони здоров’я, з метою покращення заходів з профілактики інфекцій серед ВПО, здійснюють щотижневі моніторингові візити в місця тимчасового перебування. Вивчається вакцинальний статус переселенців з метою організації та проведення профілактичних щеплень. Організовано роботу та виїзди мобільних бригад із вакцинації в центри компактного проживання ВПО. Отримали вакцинацію згідно  Національного календаря понад 700 переселенців, понад 500 – проти  COVID-19.

На засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняли рішення продовжити проведення профілактичних щеплень, а також надолужувати пропущені щеплення всім, хто своєчасно не отримав планову вакцинацію.

Коментарі
30 Червня 2022, 11:37
В минулому році звернулась по щеплення від правця, так в області не було вакцини, а тут - низькі відсотки! Совпадєніє? Не думаю...
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024