Сказ, правець і кір: шість історій екстреної вакцинації

30 Червня 2022, 11:40
Сказ, правець і кір: шість історій екстреної вакцинації 448
Сказ, правець і кір: шість історій екстреної вакцинації

Ми постійно розповідаємо історії українців: дорослих і дітей, які точно знають – вакцинація рятує життя.

Цього разу представляємо вам історії екстреної вакцинації – її роблять терміново, якщо людина має ризик заразитися страшними хворобами. Як-от у ситуації Дмитра, який всього лиш наступив на подвір'ї будинку на іржавий цвях і проколов ним ногу. На нього чекали судоми чи навіть смерть від правця. Врятувало хлопця лише екстрене щеплення. Чи як в історії Анастасії, яку на вулиці неочікувано вкусив собака, отож довелося екстрено робити курс щеплень від сказу, повідомляє пресслужба МОЗ. 

Екстрена вакцинація від сказу

Історія Анастасії, Київ

Від групки збуджених собак у Вінниці, куди виїхала подалі від бойових дій, мене врятував водій машини, що проїздив повз. Він засигналив, і зграя розбіглася. Але мене вже встигнули цапнути під коліном.

Укус був неглибокий, але лікар швидкої сказав, що мені обов’язково потрібна екстрена вакцинація: 5 щеплень протягом місяця, пропускати не можна! Немає гарантії, що песик не був хворим на сказ. А смертність від цієї хвороби 100%.

У поліклініці мені запропонували зробити ще й щеплення від правця, адже ця небезпечна бактерія може жити на зубах тварин. 

Усі щеплення я перенесла дуже легко: без температури чи слабкості. Тільки після вакцини від правця трохи боліла рука, але то дріб’язкова ціна за безпеку мого життя.

2. Екстрена вакцинація від кору

Історія Вікторії, Ужгород, має ДЦП

Три роки тому я екстрено зробила ревакцинацію проти кору. Бо напередодні була в контакті з інфікованим. Сімейна лікарка тоді наполегливо сказала: «Одразу йдіть на вакцинацію!»

Оскільки я завжди дослухаюся до рекомендацій медиків – того ж дня чемно пришла на щеплення. 

Побічних реакцій на імунізацію не мала. І кір тоді, на щастя, теж мене оминув! 

Відтоді щиро вважаю, що краще вакцинуватися, ніж страждати від ускладнень внаслідок різноманітних інфекційних захворювань!

 

3. Екстрена вакцинація від правця

Історія Марії, 28 років, Івано-Франківськ 

На початку року я випадково впала на вулиці та розбила голову. Ситуація була абсурдна, передбачити неможливо. 

Після того як отримала першу медичну допомогу, лікарі запитали, чи робила я у 26 років ревакцинацію від правця. У мене не було цього щеплення. 

Я знала про те, що кожні 10 років треба вакцинуватись від правця, постійно згадувала і думала, що треба зробити. Ніяк не доходили руки і ноги. Зате, коли знадобилось терміново, знайшла за кілька хвилин, де можна вакцинуватись. 

Рекомендую всім не відкладати, а зробити щеплення від правця зараз. Це особливо важливо в умовах війни. 

4. Екстрена вакцинація від кору

Історія Іванни, 30 років, Львів

За професією я сімейна лікарка, працюю у Львові. У 2018 році в нашій області був спалах захворювань на кір. У мене був медичний виклик додому до чоловіка у якого потім діагностували кір. 

Коли я про це дізналась, зробила термінове щеплення. І в результаті не захворіла. 

Наголошую, що дуже важливо робити планові та екстрені щеплення. Це допомагає захиститись від великої кількості хвороб та уникнути зайвих проблем. Адже небезпека не тільки у хворобах, а ще й у їхніх наслідках. 

5. Екстрена вакцинація від сказу

Галина, с. Деражне, Рівненська область

У травні цього року мене вкусив собака. Я йшла  дорогою, собака раптово перебіг дорогу і накинувся.

Я одразу звернулась до медиків, мені обробили рану. Нога дуже боліла, були синці та рана. На другий день виявилось, що тварина мала сказ.

Я дуже злякалась, бо вже знала, які наслідки можуть бути від цієї хвороби. Зараз проходжу курс вакцинації від сказу, буквально на днях маю отримати 5-те фінальне щеплення.

6. Екстрена вакцинація від правця

Дмитро, Рівненська область

Я працював вдома на подвір’ї, випадково наступив на іржавий цвях. Цвях зайшов на 1 см у ногу. 

Вдома обробив рану і поїхав у травмпункт, де мені надали допомогу, розповіли про те, які наслідки можуть бути від правця у нещеплених людей. Правець є дуже небезпечною хворобою, оскільки може привести до летального результату. 

А заразитися ним можна через відкриті рани, особливо, якщо поранився брудним предметом. Єдиний захист проти правця – вакцинація.

На наступний день я записався на прийом до сімейного лікаря і вакцинувався.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024