Вакцинація під час вагітності: що потрібно знати

28 Червня 2022, 16:09
Вакцинація під час вагітності: що потрібно знати 1094
Вакцинація під час вагітності: що потрібно знати

Під час вагітності жінка має піклуватися не тільки про власне здоров’я, а й про здоров’я майбутньої дитини. 

Тому в цей час дуже важливо максимально захищати себе від хвороб, зокрема за допомогою вакцинації, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Дифтерія і правець — дуже небезпечні хвороби, а щеплення від них слід поновлювати через кожні 10 років. Вакцинація під час вагітності забезпечить імунітет проти правця як мамі, так і дитині. Ревакцинація дорослих проти дифтерії і правця безоплатна.

COVID-19 може стати причиною передчасних пологів, а новонароджена дитина ризикує потрапити в реанімацію. Вакцинація рекомендована на будь-якому терміні вагітності та є безоплатною, для цього використовують мРНК-вакцини (Comirnaty/Pfizer).

Крім того, вагітним проводять екстрену вакцинацію у виняткових випадках. Наприклад, коли вагітну вкусила тварина, статус щеплення проти сказу якої невідомий. В такому разі показаний курс щеплень антирабічною вакциною. Якщо вагітна не була щеплена проти правця і зазнала травми з пошкодженням шкіри чи слизових оболонок, то вона підлягає обов’язковій вакцинації. Екстрена вакцинація є безоплатною.

Вагітні мають підвищений ризик тяжкого перебігу, госпіталізації і навіть смерті внаслідок грипу. Вакцинація рекомендована вагітним та жінкам, котрі планують вагітність. Щеплення від грипу не входить у національний календар, але вакцину можна придбати власним коштом і вакцинуватися в сімейного лікаря.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024