В Острозі сімейних лікарів хочуть перевести в приміщення пологового будинку

26 Червня 2022, 14:41
Центральний корпус Острозької БЛ, де зараз приймають сімейні лікарі 1666
Центральний корпус Острозької БЛ, де зараз приймають сімейні лікарі

Сімейним лікарям Острозького центру ПМД замість раніше обіцяного приміщення першого поверху терапевтичного корпусу пропонують переїхати на третій поверх пологового будинку. 

У п'ятницю, 24 червня, депутати Острозької міської ради провалили голосування про передачу приміщення в управління закладу.

Річ у тому, що досі кабінети сімейних лікарів Острозький центр ПМД орендував у Острозької багатопрофільної лікарні, однак питання окремого приміщення для повноцінної роботи сімейних лікарів назріло вже давно. 

Відповідно до розпорядження міського голови від 6 червня, головний лікар багатопрофільної лікарні Віталій Бойко до 1 липня мав підготувати перший корпус терапевтичного виділення, окрім рентген-кабінету, до передачі центру МПД, натомість сімейні лікарі мали звільнити 8 приміщень у центральному корпусі лікарні. 

Однак за три дні до голосування депутатам запропонували інший варіант – перевести сімейних лікарів на третій поверх пологового будинку, що знаходиться у центральній частині міста.

У результаті жвавих обговорень на сесії, жоден з варіантів обранці громади не підтримали. Тож тепер, за словами міського голови, будуть виносити новий проєкт рішень. 

Працівники центру ПМД написали звернення до міського голови та депутатів і підкріпили його понад сотнею підписів. Весь колектив одноголосно висловився за перехід у терапевтичний корпус, адже це зручно насамперед для самих пацієнтів, бо буде доступність поруч у лікарні пройти необхідні обстеження. Як наслідок вдасться зберегти кількість укладених декларацій, від яких залежить щомісячне фінансування закладу, а відповідно і утримання ФАПІв у селах громади. 

Фото зі сторінки Оксани Смаглюк
Фото зі сторінки Оксани Смаглюк

У коментарі Район.Острог головний лікар Острозького центру ПМД Олександр Стратюк каже, що умов переїзду в половий будинок заклад втратить пацієнтів, а відповідно і медперсонал. Наразі Острозький центр ПМД обслуговує 125 працівників, з яких 33 – фельдшери ФАПів. 

«Ми втратимо гроші, ми втратимо медичних працівників, населення втратить медичну допомогу. Бо люди не будуть їздити в центр та назад по розбитій дорозі. З 31 тисячі декларантів залишиться половина. Що ми за ті гроші зробимо? Та нічого не зробимо. Ми зруйнуємо первинну ланку. Ми спроможний заклад, ми вчасно платимо податки. Близько 300 тисяч надходить податку у міську раду. Загалом 60% коштів з податків залишаються в громаді. Дякую тій частині депутатів, які з розумінням віднеслись та відстоювали інтереси громади», – каже головний лікар. 

Лікарі бояться, що за таких умов пацієнти перейдуть у заклади сусідніх з Острожчиною громад або у приватний заклад, який до речі, знаходиться поруч з будівлею Острозької БЛ. А він не вже буде утримувати ФАПи, які функціонують у селах громади. Це позбавить фельдшерів роботи, а жителів сіл мінімальної меддопомоги, яку там надають. 

Сімейна лікарка Оксана Смаглюк на своїй фейсбук-сторінці закликала пацієнтів висловити свою думку щодо того, де їм буде зручно отримувати медичні послуги первинної ланки. 

«Шановні наші пацієнти висловіть свою думку, як вам буде зручніше, щоб сімейні лікарі знаходились на території лікарні (перший поверх терапевтичного корпусу), де в пішохідні доступності знаходяться: рентген, узд діагностика, ФГДС, спірометрія, фіз.кабінет, лабораторія, вузькі спеціалісти? Чи коли ми будем вести прийом на третьому поверсі пологового будинку, де у разі необхідності вам потрібно буде їхати в Острозьку багатопрофільну лікарню на вищеперераховані дослідження?» – написала вона.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024