На Рівненщині зросла захворюваність на кишкові інфекції на 58%

25 Червня 2022, 12:30
Кишкові інфекції 1145
Кишкові інфекції

В літній період на Рівненщині значно зростає загроза виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій. 

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей, йдеться на сторінці у фейсбуці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій, які з токсинами потрапляють до організму з їжею та викликають нудоту, блювоту, діарею (пронос) і так далі.

Епідситуація в Рівненській області з ГКІ є неблагополучною, у порівнянні з минулим роком, за п'ять місяців захворюваність зросла на 58%. ГКІ залишаються актуальною проблемою у зв’язку із нестійкою епідситуацією в Україні, збільшення ризику зараження людей, поширення інфекції.

Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму, придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі.

Щоб уникнути захворювань ГКІ радимо дотримуватись правил їх профілактики:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом, а також після відвідування туалету, повернення з вулиці;

  • не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;

  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). 

  • для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

  • не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;

  • не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

  • зберігати харчові продукти тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;

  • при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

  • на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Нагадаємо, на Рівненщині за пів року шестеро людей захворіли на ботулізм

Читайте також: Чи небезпечний для здоров'я людини паразитичний черв'як-волосатик

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024