За червень на Волині зареєстрували 85 випадків гострих кишкових інфекцій: чи виявили холеру

24 Червня 2022, 13:45
Холера 468
Холера

На Волині з 1 по 19 червня зареєстровано 85 осіб із гострими кишковими інфекціями, тяжких випадків не було.

Досліджено 63 проби води відкритих водойм, у жодному зі зразків холерних вібріонів виявлено не було, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За словами головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, за два тижні червня Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України з 1874 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями обстежили на наявність холери. У жодному з досліджених зразків не було виявлено холерних вібріонів.

Окрім обстеження хворих, також проводиться дослідження зразків навколишнього середовища. Так, за цей період в Україні дослідили понад 550 проб прісної води, 47 проб морської води та 215 проб стічної води. За результатами досліджень холерних вібріонів не виявили.

Загалом за другий тиждень червня вдалось дослідити  майже в 4 рази більше проб об’єктів довкілля, ніж тижнем раніше.

Ігор Кузін нагадав, що джерелом збудника холери є людина, котра сама є носієм вібріонів. Найчастіше вона передається під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, у разі купання у заражених водоймах і через побутові контакти.

Ефективними щодо запобігання захворюванню холери є такі заходи:

  • дотримання гігієни рук та продуктів харчування;
  • очищення та миття зон приготування їжі та посуду безпечною водою з мийним засобом, а також їх повне висихання перед повторним використанням;
  • кип’ятіння води упродовж щонайменше хвилини (навіть якщо йдеться про воду для миття рук);
  • використання (за можливості) бутильованої води;
  • відмова від купання у неперевірених водоймах.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024