Польський парамедик навчав луцьких лікарів, як рятувати життя у бою

23 Червня 2022, 10:50
Медичні навчання 406
Медичні навчання

У Луцькому шпиталі польський парамедик  Міхал Курджєл  навчав лікарів, як рятувати життя у бою.

Про це пише Суспільне.

«До навчання долучилися 24-ри медсестри і лікарі», – розповіла  виконувачка обов'язків керівника шпиталю Вікторія Савченко.

«Обрані ті лікарі, які входять у склад мобільних медичних бригад, які надають допомогу на виїзді, поза межами шпиталю. Ми будемо порівнювати і відпрацьовувати саме з нашими медичними інструментами. Не тільки польських колег, а й наших», – зазначила керівниця медзакладу.

Парамедик Міхал Курджєл розповів, що приїхав у Луцьк на волонтерських засадах: «навчаємо основам надавання медичної допомоги у ситуації загрози, тобто в умовах на передовій. Приводом мого приїзду стала війна в Україні і треба допомагати».

 

Рентген-лаборант шпиталю Андрій Радченко вперше на навчаннях тактичної медицини, працює з інструктором.

Андрій Радченко розповів: свого часу 11 місяців брав участь в антитерористичній операції як фельдшер, але навички потрібно постійно вдосконалювати, бо це, з його слів, відрізняється від нинішньої щоденної роботи.

«У нас такого не було. Зробив рентген, людину відправив, а тут зовсім інше.У бойових діях людину віднесли і передали лікарю. Джгут наклали, знеболення дали, відтягнули хворого», – говорить медик.

Як розповіла польська волонтерка Анастасія Фіцак, яка допомагає польському колезі проводити навчання, курс з тактичної медицини триває щонайменше чотири години.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024