Мер Здолбунова обурився інформації про забруднені водойми в місті

17 Червня 2022, 12:33
Мер Здолбунова обрурився інформації про забруднені водойми в місті 881
Мер Здолбунова обрурився інформації про забруднені водойми в місті

Міський голова Здолбунова Владислав Сухляк закликав купатися у трьох водоймах, які раніше представник Рівненського центру контролю і профілактики хвороб назвав забрудненими.

Фахівець Центру Богдан Красько пояснив, чому він не радив купатися у здолбунівських водоймах та чи може змінитися ця ситуація на краще, пише Суспільне.Рівне.

На початку червня завідувач відділу моніторингу та реагування на безпеки обласного центру контролю та профілактики хвороб Богдан Красько серед пів сотні обстежених водойм на Рівненщині назвав безпечні та небезпечні для купання. Найзабрудненішими, з його слів, були рівненський Басів Кут і водойми Здолбунова.

У відповідь мер Здолбунова опублікував допис, у ньому зазначив, що такій заяві здивований і обурений, а у водоймах, за його словами, купатись можна:

«Проби з водосховищ Здолбунова не відповідають одному єдиному нормативу – «колір», тобто вона не дуже прозора. У зразках піску та води яйця та личинки гельмінтів, цисти, ооцисти кишкових найпростіших не виявлені!»

Сухляк уточнив, що у громаді офіційно визначені три місця для відпочинку: гідропарк, дитячий пляж на вулиці Старомильській та водойма на вулиці Заводській.

Суспільне звернулося до представника Центру контролю та профілактики хвороб Богдана Краська за роз'ясненнями. Він зауважив, що варто розрізняти санітарно-хімічне дослідження води та мікробіологічне.

«Якщо взяти результати мікробіологічного дослідження води водойм, то у двох точках індекс лактозопозитивних паличок — 240 тисяч при нормі 5, а в одній точці — 24 тисячі при нормі 5. Тому я і наголошував, що саме показники мікробіологічних досліджень не відповідали. У санітарно-хімічному аналізі не відповідає нормі лише колір, але це не так критично. А от за мікробіологічними показниками вона не відповідала, це станом на 17 травня», — пояснив фахівець.

Також він додав, що дослідження проводитимуть і надалі та відстежуватимуть динаміку. За словами Богдана Краська, у травні водойми могли не встигнути самоочиститися. Яким буде їхній стан у наступні місяці літа — стане відомо із результатів проб, які фахівці публікуватимуть на офіційному сайті установи.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024