Чи звільняються пацієнти, які приймають замісну терапію, від проходження військової служби

16 Червня 2022, 15:25
Військова служба 15975
Військова служба

З початком війни росії проти України для багатьох пацієнтів постало питання чи придатні вони до військової служби й чи можуть стати на захист нашої держави, або ж навпаки звільнитися.

У Центрі громадського здоров'я роз'яснюють це питання в розрізі людей, які отримують лікування із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ), оскільки є низка інших підстав для звільнення від проходження військової служби, наприклад, сімейних.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України — конституційний обов’язок громадян України. Це питання в Україні регулює Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу». Загальна мобілізація оголошена Указом Президента від 24 лютого 2022 року №65/2022.

Проте, є категорії населення, які не придатні до військової служби й не підлягають призову під час мобілізації. До них відносять:

  • людей, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
  • людей, які визнані або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії) (частина 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Пацієнти ЗПТ — це особи із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів зі встановленим діагнозом залежності згідно з МКХ-10: F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів».

Як зазначає Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, затверджений наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року №402:

А отже, пацієнти ЗПТ не підлягають мобілізації і звільняються від проходження військової служби.

Люди, які отримали повістки, зобов’язані звернутися до військових комісаріатів, щоби пройти військово-лікарську комісію та отримати її висновок (залежно від синдрому залежності) про виключення з військового обліку/непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час.

Чи звільняються пацієнти, які приймають замісну терапію, від проходження військової служби
Чи звільняються пацієнти, які приймають замісну терапію, від проходження військової служби

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024