На Рівненщині побільшало випадків туберкульозу та кишкових інфекцій

16 Червня 2022, 10:56
На Рівненщині побільшало випадків туберкульозу та кишкових інфекцій 598
На Рівненщині побільшало випадків туберкульозу та кишкових інфекцій

На Рівненщині від початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну таких хвороб як черевний тиф, дифтерія, холера, правець та кір поки не фіксували. 

Втім, як повідомив в етері Українського радіо Рівне директор ЦПМСД «Центральний» Олег Шрам, збільшилась кількість хворих на туберкульоз, пише Суспільне. Рівне.

Чи почастішали звернення до лікарів від початку війни

На Рівненщину від початку війни прибули понад 60 тисяч вимушених переселенців. З них близько 50 тисяч залишились на тривале перебування, розповів Олег Шрам.

"Завідувачі амбулаторій приймають, розподіляють, надають меддопомогу як рівнянам, які мають декларації з нашими лікарями, так і переселенцям. Ми вже прийняли 2 493 тимчасово переміщених людини. Окрім того – 514 дітей", – сказав директор ЦПМСД "Центральний".

Щоденно до закладу, за словами Шрама, звертається понад пів сотні дорослих та близько трьох десятків дітей

«Ми не маємо права не прийняти тимчасово переміщену людину, яка не має декларації, тому працюємо у напруженому режимі та робимо всі необхідні процедури для профілактики захворювань, проведення профоглядів. До переселенців – особлива увага, ми призначаємо їм додаткові обстеження, щоб виявляти патологію», – додав директор медзакладу.

Хвороби війни

Щодо хвороб, які найчастіше поширюються під час війни, то їх, за словами Олега Шрама, поки не фіксували.

«На Рівненщині були випадки ботулізму, а також збільшилась кількість кишкових інфекцій. Таких серйозних хвороб як черевний тиф, дифтерія, холера, правець, кір не відмічалося наразі, але коли люди не миють руки, не дотримують гігієни – все можливо. Під час Першої та Другої Світових воєн такі хвороби були досить поширені», – сказав Олег Шрам.

Він додав: майже усі переселенці, які звертаються до закладу, мають симптоми тривожності.

«Ми даємо їм велику кількість седативних та заспокійливих. Тиждень другий – і вони знову приходять», – каже директор закладу.

Про щеплення

Вакцин для усіх необхідних щеплень, за словами Олега Шрама, вистачає.

«Перший місяць на щеплення ніхто не йшов, потому все почало ставати на свої місця. Відновлюються всі щеплення, які є, проводимо бустерну дозу», – сказав директор медзакладу.

Олег Шрам також звернувся до мешканців Рівненщини із проханням не нехтувати плановими щепленнями.

«Якщо ви протягом останніх 10 років не робили щеплення, прийдіть і отримайте його від дифтерії, правцю, поліомієліту. Дітям, які мають відповідно свій план щеплень, усі вакцини є», – додав директор медзакладу.

Про туберкульоз

На Рівненщині, за словами Шрама, збільшилась кількість хворих на туберкульоз.

«Туберкульоз приїхав зі сходу України. Багато тимчасово переміщених людей його має. Мають й інші захворювання, ми їх виявляємо та направляємо на лікування», – сказав директор медзакладу.

Серед основних симптомів захворювання: підвищена пітливість, помірне підвищення температури, характерне покашлювання та швидка втома.

«Якщо такі симптоми є, то варто зайти до сімейного лікаря, в найближчий центр ПМСД, ми обстежимо та направимо на глибше обстеження», – додав Олег Шрам.

Читайте також: За тиждень на Волині 37 людей захворіли на коронавірус

Як підвищити імунітет в органах дихання: поради лікаря волинського санаторію

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024